Edellinen ei ole ongelma. Asunto ja mökkimenot sekä muut perheen menot maksetaan. Jos sen jälkeen on ylijäämää jota sijoittaa, niin hienoa. Ensisijainen tavoitteni on kuitenkin, että en koske pohjasummaan ja lisääkin ajoittain sijoitan.
Säästöjen nykyinen jakautuminen
Tämän hetken tilanne on, että erilaisissa rahastoissa on sijoituksiani noin 12 000 euroa, Handelsbankenissa ja Seligssonilla. Osakkeissa on sijoitettuna Nordnetin kautta vajaa 10 000 euroa, ja tilillä valmiina sijoitettavaksi pari tuhatta. Lisäksi mukana on edellisten ulkopuolisena 2000 euron sijoitus Ålandsbankenin asuntorahastossa, 1000 euroa pörssin ulkopuolisessa FIT Biotechissä (osakeanti oli talvella) ja muutama satanen voisiko sanoa aatteellisissa yritysomistuksissa jotka eivät ikinä tuota mitään ja joita on hankala tai mahdoton myydä ainakaan voitolla.
Tavoitteet
Tavoitteeksi olen itselleni asettanut seuraavia:
- säästösumma kasvaa
- säästöt on hajautettu laajalti eri toimialoille ja alueille, haluan vältellä esimerkiksi liiallista kiinnittymistä Suomen talouteen
- Suomalaisten sijoitusten suhteellinen osuus pienenee. Jos Suomessa menee hyvin minullakin riittänee töitä, jos ei mene, niin riski on, ettei ole töitä ja sijoituksilla menee huonosti. Sijoittaminen muualle kuin Suomeen on siis myös riskienhallintaa.
- Summasta noin 70-80 % saa olla osakkeissa ja rahastojen kautta osakkeissa. Tämä merkitsee isompaa riskiä, mutta toisaalta myös todennäköisesti auurempaa kasvua. Loppu 20-30 % on sitten esimerkiksi obligaatioissa ja asuinnoissa, joiden arvo ei heittele niin suuresti.
Osakepainotus on tietoinen riski. Toisaalta nämä ovat rahoja joita en tarvitse luultavasti vuosikymmeniin, ja riski kuuluu asiaan. Lisäksi laaja hajautus johtaa siihen, että omaisuuden arvon totaalinen häviäminen on epätodennäköistä.
Tämä usein unohtuu kun painotetaan osakesijoittamisen riskiä. Jos rahani on sijoitettu laajalti kaikkiin maailman yrityksiin, ja niiden kaikkien arvo tippuu nollaan, millaisessa maailmassa elämme? Onko tilillä olevalla rahallakaan enää arvoa?
Suomi-painotus oli vahinko. Sijoitin yhden opin mukaan aloihin ja yrityksiin joita tiedän, ja lisäksi Nordnetin kautta suomalaisten osakkeiden hankinta oli halvempaa. Oivalsin vasta jonkun ajan kuluttua että oho, salkkuyhteenvedossa aon paljon siniristilippuja.
Riskinsietokyky ja prosentuaalinen tavoite
Riskinsietokyky-kysymykset aina ärsyttävät minua. Harmittaako sinua jos sijoituksesi arvo tippuu 0-10 %, entä jos 10-20 %. No totta kai ärsyttää. Mutta kestänkö sen, no pakkohan se on.
Tosiasiassa olen tyytyväinen jos saan sijoituksille yli prosentin tuoton, sillä se ylittää pankin säästötilien korot. Siitä ylöspäin on plussaa. Asetan tavoitteeksi säästöjen viiden prosentin kasvun, jonka yläpuolelle olisi hyvä päästä.
Kuvana edellinen näyttää tältä:
Tämä kuvio lähtee siitä oletuksesta, etten sijoitaisi euroakaan lisää kymmenen vuoden aikana. Tavoite tietty nousee jos aijoitettu summakin nousee.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti