UA-52254593-1

28.1.2015

Mitä välittäjiä käytän sijoittaessani?

Tässä bloggauksessa kerron välittäjistä joiden kautta sijoitan. Tämä voi olla aika turhaa löpinää jos olet vastaavan prosessin läpikäynyt ja valintasi tehnyt. Vaan tuossa pari vuotta sitten muistan googlailleeni vinkkejä siitä miten ihan käytännön tasolla edetä. Siispä saanko esitellä: omat valintani.

Handelsbanken

Oma pankkini on Handelsbanken. Se ei liity millään tavalla sijoittamiseen vaan muihin valintoihin. Aikoinaan sijoitin myös Handelsbankenin rahastoihin, mutta viimeisen vuoden aikana olen hankkiutunut eroon kaikista muista paitsi indeksisellaisista.

Kivijalkapankiksi Handelsbankenilla on hyvä valikoima indeksirahastoja. Jonkin verran rahastoja minulla siis on rahastoja edelleen Handelsbankenissa, en osta lisää mutta en myöskään ole niitä myymässä.

Handelsbankenin tehtävä sijoittamisessani:
  • hoitaa rahastoja joita olen jo ostanut
  • ei aktiivisessa käytössä

Seligson

Seligson on se välittäjä jonka suuntaan ensin käännyin kun hyppäsin eroon “siitä mitä oma pankki tarjoaa” -mallista, tarjolla on runsas valikoima matalakuluisia indeksirahastoja. Käytännössä Seligsonin avulla voi sijoittaa kattavasti koko maailmaan. Seligson sopii etenkin jos sijoitettavat summat ovat säännöllisiä, pieniä (= satasia kuussa), ja haussa on helppo keino hajauttaa. Lasteni eurot sijoitetaan vahvasti hajauttaen Seligsonin kautta.

Seligsonin tehtävä sijoittamisessani
  • ajoittaisia indeksirahasto-ostoja
  • lasten eurojen sijoittaminen

Nordnet

Nordnettiin tutustuin puolitoista vuotta sitten kun selvitin miten sijoittaa osakkeisiin. (Nordnet* on selkeä, toimiva ja suomenkielinen.

Miinusta tulee siitä, että välitysmaksut Suomen rajojen ulkopuolelle ovat tyyriitä. Sen sijaan mahdollisuus ostaa ETF-rahastoja kuukausittain maksutta on oikein hieno etu joka sitoo minut Nordnettiin.

Nordnetin tehtävä sijoittamisessani
  • hallinnoi suurinta osaa osakeomistuksistani
  • keino ostaa suomalaisia osakkeita, ja alennus ym. kampanjoiden aikana muidenkin maiden osakkeita
  • keino ostaa ETF-rahastoja tasaiseen tahtiin maksutta

Lynx

Lynx tuli mukaan repertuaariini viime syksynä. Lynx tarjoaa käyttöliittymältään hankalan mutta toiminnallisuuksiltaan hyvin monipuolisen palvelun. Isoin etu on pääsy kymmenien maiden pörsseihin, ja matalat välitysmaksut. Esimerkiksi yhdysvaltalaisia osakkeita voi ostaa 5 dollarilla (vertaa Nordnet ja 15 euroa). Tämä mahdollistaa useammat pienet ostoerät, ja siten sopivien ostohetkien odottamisen.

Lynxin kautta olen ostanut muutamia ulkomaisia osakkeita, ja rahaa on valmiina odottamassa uusia ostohetkiä. Saatan myös ostaa jollain aikataululla ETF:fiä Lynxin kautta.

Lynxin tehtävä sijoittamisessani:
  • Keino ostaa huokein kustannuksin muita kuin suomalaisia osakkeita
  • Keino ostaa muita ETF:fiä kuin Nordnetin kautta kuukausittain maksuttomasti ostettavissa olevia (tätä en ole vielä tehnyt, teoreettista)

Summa summarum

Käytännössä käyttämieni välittäjien painopiste on liukunut parin viime vuoden aikana ensin omasta pankista kattavampaa indeksirahastoja tarjoavaan Seligsoniin, sitten osakepuolelle Nordnettiin ja viime kuukausina Lynxiin.

En ole juurikaan myynyt omaisuuksiani (poislukien alun kun hankkiuduin eroon korkeakuluisemmista rahastoista). Malli on pikemminkin sellainen, että jotain kautta jo sijoitetut eurot jäävät paikoilleen muhimaan, ja uudet eurot sijoitetaan uusien välittäjien kautta.

Mallin ongelma on se, että omistukseni on hajautunutta eikä kokonaisuutta hahmota helposti. Itse en näe tätä ongelmana: yhteenveto on helppo tehdä ja omaisuuksien päivän arvolla ei nyt muutenkaan ole kuin viihdearvoa.

* Merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa. En kyllä vielä tiedä mitä kaikkea klikkauksen jälkeen pitää tehdä että raha vaihtaisi omistajaa.

5 kommenttia:

  1. Lynxia olen itsekin harkinnut. Sinne täytyy kuitenkin käsittääkseni alkuun joko siirtää riittävä osa salkusta tai tehdä sopivan kokoinen talletus. Siirsitkö osan salkustasi ja jos siirsit niin onnistuiko helposti? Tuliko kuluja? Lisäksi kiinnostaisi kuulla jatkossa kokemuksia verottajan kanssa asioinnista. Tiedot eivät ilmeisesti päivity automaattisesti? Valitettavasti Lynxin kulut brittiosakkeisiin näyttävät olevan aika korkeat muihin kuluihin verrattuna (selvästi toki Nordnetia edullisemmat kuitenkin)

    VastaaPoista
  2. Lynxissä minimisijoitus on 3000 euroa. Kunhan paperityöt sai tehtyä, niin nuo siirtyivät varsin nopeasti. Tuossa kohtaa ei mielestäni tullut mitään kuluja. Rahat kerrytin kesän aikana, ja taisin myydä jotain rahastoa pois jolla katoin osan tuosta kolmesta tonnista.

    En siirtänyt Lynxiin mitään osakepapereita. Mitä sitä nyt suotta, jatkan edelleen myös Nordnetin asiakkaana. Siispä tuota arvopapereiden siirtopuolta en edes tiedä.

    Verotuksesta en vielä osaa sanoa, uusi kokemus minullekin. Ainoasta Lynxin kautta tähän mennessä saamastani osingosta (Chevron) pidätettiin vero samaan malliin kuin Nordnetissäkin, joten ainakin se kohta on huomioitu.

    Käsittääkseni tiedot eivät päädy verottajalle automaattisesti. Lynx mainostaa että sieltä(kin) saa helposti yhteenvedon verottajaa varten. Tätä pitää opetella kevään aikana, kun täytän ensi kerran veroilmoitusta.

    Tuo brittiosakkeiden kohtalaisen suuri ostohinta vähän minuakin kaiveli. Käytännössä pienillä summilla sijoittaessa ongelmaksi muodostuu valuutan vaihtelu - ennen ostoa tarvitsee vaihtaa valuuttaa. Selkeyden vuoksi minulla on Lynxissä vain euroja ja dollareita, en vielä edes tähyä muille markkinoille. Jos ostelisin joka välissä eri valuuttoja pienillä summilla, niin tulisi kuluja valuutanvaihdosta ja pikkusummia jäisi helposti "roikkumaan" sinne tänne.

    VastaaPoista
  3. Asuntovelallisena minua kiinnostaisivat brittiosakkeet siksi, että niiden osingosta ei pidätetä lainkaan ennakkoveroa eli en joutuisi maksamaan ylimääräisiä veroja. Lisäksi tilinpäätökset on laadittu kielellä, jota ymmärrän. Mutta enköhän toistaiseksi pärjää ihan Nordnetillakin (vielä toistaiseksi osakkeita on sen verran vähän, että mahtuvat yhteen salkkuun ;) ). Toivottavasti kilpailu laskisi hieman jenkkiosakkeiden ostokuluja (ennen jouluahan oli joku 10 €:n kampanja).

    VastaaPoista
  4. Nordnetin kustannustaso on tosiaan sellainen, että mieli tekisi lähteä kokeilemaan Lynxiä tai IB:tä. Laiskana miehenä tuo veroilmoituksen kanssa puljaaminen hiukan pelottaa. Jos tuo toimisi yhtä hyvin kuin Nordnetissä, vaihtaisin varmaakin heti. Nyt pitää tehdä varmaan oikeasti laskelma siitä paljonko vuodessa maksan ylihintaa Nordnetille...

    VastaaPoista
  5. "Säästösumma" on kiinni siitä kuinka paljon käy kauppaa. Esimerkiksi jenkkiosakkeiden osto on noin neljä kertaa halvempaa Lynxillä kuin Nordnetillä, ellei ole jotain alennuskampanjoita käynnissä. Jos ostaa vain harvoin niin summa ei ole suuri, jos ostaa usein, niin sitten se sitä on.

    Merkittävin syy uuteen välittäjään on minulla se, että voin ostaa 1000-1500 euron kertaostoksen sijaan ostaa tiettyjä osakkeita kahdessa tai kolmessa erässä, tyyliin 500 eurolla per ostos. Eli odotan huokeampaa ostohintaa, ilman että kulut karkaavat käsistä.

    VastaaPoista