UA-52254593-1

6.7.2015

Väliyhteenveto 4-6/2015: päälle viisi prosenttia alaspäin

Se on taas väliyhteenvedon aika. Nyt tarkastelussa sijoitusten muutos kevään aikana. Nämä luvut olen poiminut heinäkuun ensimmäisen päivän tilanteesta, Kreikan kuvioiden seurauksena nykytilanne olisi vielä vähän tässä kuvattua heikompi.

Alkuun katsaus kokonaisvarallisuuteeni, viitaten siis sijoitussellaiseen. 50 000 euron raja on edelleen lähellä, tai oikeastaan hieman kauempana kuin kolme kuukautta sitten. Tässä välissä kokonaissumma ehti olla jo 50 000 euron tuolla puolen, mutta kesän alakulo tiputti taas varallisuutta.

Huomattavaa on, että uutta sijoitettavaa minulle ei ole paljoakaan ollut. Ja vaikka olen sijoittanut lisää, sijoitusten arvo on silti tippunut.
Kun tarkastellaan viimeistä täyttä vuotta (heinäkuu 2014 - kesäkuu 2015), näkee aika selvästi miten “varallisuus kehittyy”. Vuoden aikana sijoitin "uutta rahaa" lähes 11 000 euroa. Tämän lisäksi sijoitusvarallisuus kasvoi vajaalla 6000 eurolla. Uusilla sijoituseuroilla on siis vanhoja euroja suurempi merkitys kokonaispotin kasvussa.

Näiden kahden suhde ei ole kovinkaan hyvä mittari:  jos en sijoittaisi yhtään, niin euronkin osinko nostaisi vanhan omaisuuden kertymisen roolin merkittävämmäksi.

Tavoitteeni on kuitenkin, ja veikkaan että se on jokaisen sijoittamista harrastavan tavoite elämässä, että omaisuus pikkuhiljaa kasvaa yhä kovempaan tahtiin itsekseni, ja omien lisäsijoitusten merkitys pienenee. Tätähän esimerkiksi osingot käytännössä ovat, tuloa, jota saat, koska sinulla on tuloa.
Sitten vielä katsaus siihen miten sijoitusvarallisuuteni jakautuu. Suorien osakeomistusten osuus kasvaa koko ajan. Tätä olen pohtinut jo aiemmin, ei ole välttämättä järkevää, mutta on kivaa.

Niin rahastoissa kuin ETF:fissä on pientä kasvua. Myin “turhia” rahastoja, ja pyrin ostamaan tasaiseen tahtiin matalakuluisia rahastoja. Tämä selittää pienen kasvun kumpaisessakin.

Asuntorahastopuolella ei ole kummempia muutoksia. Ålandsbankenin asuntorahasto maksoi osinkoa, ja arvo kipuaa hidastetusti ylöspäin.

Isoin muutos on käteisen osuuden tippuminen. Saatoin olla hätäinen, mutta olen jo touko-kesäkuussa käyttänyt ylimääräiset sijoitusvarani. Jos nyt alkaa pörssiromahdus, niin harmittaa. Jos ei ala, niin ei harmita. Olen tosin pyrkinyt koko ajan ostamaan mielestäni kohtuullisesti hinnoiteltuja osakkeita joita haluan omistaa kymmeniä vuosia - eli romahdus tai ei, niin noiden hankintojen ei pitäisi olla hasardivirheitä.

Summa summarum

Yhteenvetona: Sijoitusharrastukseni on tasaantunut. Ei ole enää paljoa rahaa jota sijoittaa. Nyt siirryn tasaisempaan tilanteeseen: yritän haalia rahaa jota sijoitan matalakuluisiin rahastoihin ja ETF:fiin. Suorien osakeomistusten ostamisen tulisi loppua (kun ei ole rahaa jolla niitä ostaa), mutta katsotaan.

Kivaa tämä edelleen on, mutta ei niin kivaa kun aiemmin. Paljon hauskempaa sijoittaminen oli silloin, kun aamulla pystyi miettimään että mitäs tänään ostaisin.

Onneksi maltillisuus on vahvuuteni. Maltan kyllä odotella vielä vuosikymmeniä.

2 kommenttia:

  1. Tasainen ostotahti on ihan järkevää. Silloin kun kurssit ovat alhaalla, saat samalla rahalla enemmän osakkeita. Kun kurssit ovat taas korkealla, saat hiukan vähemmän osakkeita.

    VastaaPoista
  2. Tämä on tavoite. Ja olettaisin että kun jatkossa sijoitettavaa on satasia, ei tonneja, kuukaudessa, väkisinkin joudun pitäytymään "indeksisuunnassa". Jos tilillä on tonni pari, kasvaa houkutus suoriin osakeostoihin.

    VastaaPoista