On ostoyhteenvedon aika. Ostan kuukaudessa noin 470 eurolla matalakuluisia ETF:fiä, sekä yhtä rahastoa. Välittäjänä on Nordnet *, perusteena matalakuluisuus.
Nämä ostot muodostavat sijoittamiseni “selkärangan”. Tämän lisäksi ostan vielä osakkeita, mutta satunnaisempaan tahtiin. Tuo 500 euroa minulla pitäisi olla käytössä maailman tappiin, jos nyt ei potkuja tule tai jotain muuta yllättävää. Tämä on siis voisiko sanoa pysyväisluonteisempaa toimintaa.
ETF:fien suhteen toimin siten, että ostan yhtä rahastoa ainakin 1500 euron arvoon asti. Tämä siksi, että kun noiden joskus tapahtuva myyminen maksaa Nordnetilla 15 euroa, myynnin kulut eivät olisi prosenttia suurempia.
Mutta sitten yksittäisien sijoitusten esittelyyn.
Nordnet Superfonden Sverige, 100 euroa kuussa, Nordnet.fi *
Jo ihan periaatteesta haluan sijoittaa johonkin näistä Nordnetin kuluttomista “superrahastoista”. Päädyin aikanaan Ruotsiin, perustelut löytyvät täältä (tuolloin tosin pidin ykkössijalla Norjaa). Nostin kuukausisäästön 50 eurosta 100 euroon nyt kun tämänkin rahaston arvo sukelti miltei 10 % miinukselle. Jos ja kun rahasto on taas plussan puolella, vähennän ostosumman 50 euroon.
db x-trackers MSCI EFM Africa TOP 50 ETF, 100 euroa kuussa
Tässä ETF:fässä on mukana 50 suurta ja keskisuurta Afrikkalaista yritystä. Mukana ovat maat ovat Egypti, Kenia, Mauritius, Morokko, Nigeria, Etelä Afrikka ja Tunisia.
Afrikassa asukasmäärä ja talous kasvavat kovaa tahtia. Kenia taisi olla maailman nopeimmin kasvava talous. Voi olla, että tulossa on Afrikan vuosisata.
Suorat osakeomistukseni ovat pääosin länsimaisia yrityksiä, joten tämän ETF:n tehtävä on myös hajauttaa sijoituksia.
iShares Core MSCI Emerging Markets ETF, 100 euroa kuussa
Kehittyvien maiden osakkeita, pienistä suuriin. Pääpaino on Aasiassa, suurin omistus on Samsung ja kolmosena China Mobile. Tämä siis täydentää aika hyvin edellämainittua Afrikkaan satsaavaa ETF:fää.
iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF, 70 euroa kuussa
Amerikkalaisia hyvää osinkoa maksavia yrityksiä. Tätä ETF:fää ajattelin ostaa hamaan ikuisuuteen asti. Näin tulen ostamaan tätä ETF:fää keskimääräiseen hintaan. Ja koska tasaista osinkoa maksavat yritykset ovat usein aika varmoja sijoituksia, tämä lienee aika vakaa kivijalka sijoittamisessa.
Tämä ETF muuten maksaa osinkoa, toisin kuin muut tämän listan sijoitustuotteet.
db x-trackers Euro Stoxx 50 UCITS ETF, 100 euroa kuussa
Otin tämän ETF:fän ohjelmaan keväällä. Euroalueen osakkeiden hinnat olivat ja ovat esimerkiksi P/E-arvolla matalammalla tasolla kuin vaikkapa amerikkalaiset kollegansa. Kun ei ole saumaa ostaa “laajalla skaalalla” eurooppalaisia yrityksiä, hoidan samaa hommaa tämän avulla.
o o o
Näitä rahastoja ja ETF:fiä olen ostanut noin vuoden ajan. Keväällä plussamerkki oli tuntuva, nyt ollaan +/- -tasolla. Afrikan ja kehittyvien markkinoiden ETF:fät ovat kumpainenkin kymmenisen prosenttia miinuksella.
Pidän kiinni näistä viidesta ostoksestani. Siinä vaiheessa jos ja kun pörssit ovat nousussa ja loppusumma on plusmerkkinen suhteessa hankintahintaa. saatan puolittaa ostosummat. Tuon seurauksena saan maksettua muutaman tuhannen euron sijoitusvelkani ja myös kerättyä rahaa varastoon.
* Merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa. En kyllä vielä tiedä mitä kaikkea klikkauksen jälkeen pitää tehdä että raha vaihtaisi omistajaa.
Osakkeissa on minulle omaa viehätystä enemmän kuin etf:ssä. Toki on pari viimeistä vuotta tullut tehtyä turskaa oikein urakalla =D
VastaaPoistaItse kanssa kuukausisäästän siihen ishares core s&p 500 etf:n. Se on semmonen hamaan päätyyn asti sijoitus, ja kulut käsittämättömän pienet 0.07% ja osinkojen uudelleen sijoitus. Etf kattaa käsittääkseni todella suuren osan usa:n yrityksistä.
VastaaPoistaTuo s&p 500 on minullakin ollut listalla, muttei ainakaan vielä ole osto-ohjelmassa. Käsittääkseni tuossa ovat mukana 500 suurinta amerikkalaista yritystä.
VastaaPoistaTuollainen on aika varma tapaus tosiaan jos vaan ostaa ja ostaa ikuisuuksiin asti. Ovat hinnat alhaalla tai ylhäällä, niin erot tasoittuvat.