Vuosi lähestyy loppuaan. Tein sen kunniaksi vuoden viimeisen “sijoitusliikkeeni”, liityin jäseneksi viiteen S-osuuskauppaan. Aiemmin olen ollut kolmen osuuskaupan jäsen, nyt luku summaantui kahdeksaan. Osuusmaksuja olen maksanut 735 euroa. HOK-Elannon pääomankorotuksen ansiosta noiden arvo on nyt 800 euroa.
Osuuskauppojen jäsenyyksistä lyhyesti. Voit olla jäsen vaikka kaikissa Suomen osuuskaupoissa, bonuksia ei tosin saa moneen kertaan. Suurin osa, 13, osuuskauppaa maksaa osuuspääomalle korkoa. Parhaimmillaan korko on yhdeltä osuuskaupalta 20 euroa vuodessa.
Minun tapauksessani saan ensi vuonna osuuspääoman korkoja vuoden 97,5 euroa (jos kaikki pysyy vuoden 2015 tasolla). Käytännössä saan euroilleni korkoa 13,3 % Se on varsin mainiosti ottaen huomioon, että pääoman saan takaisin jos päätän erota jäsenyyksistä. Käytännössä rahat voi menettää vain jos koko S-konserni menee yllättäen konkurssiin. Ja tällöinkin voisi olettaa että irtaimistoilla ja tonteilla on jotain arvoa.
Lisäbonuksena osuuspääoman korkoja verotetaan kevyemmin kuin vaikkapa osinkoja.
Aika moni muukin on blogannut vuosien varrella osuuskaupan jäsenyyksistä, ja syystä. Suhteessa riskiin tämän parempaa sijoituskohdetta ei löytyne. Summat ovat pieniä, mutta niinhän ne useimmiten sijoittaessa ovat. Pienistä puroista on kyse, ei koskista.
Olen vinkannut osuuskauppojen jäsenyyksistä sukulaisille ja tutuille aina kun on luonteva tilaisuus. Osa on tilaisuuteen tarttunut. Aika monet ovat kuitenkin lähteneet arvioimaan sitä, onko tuo kannattavaa, eli kannattaako jokusen kympin takia käydä Prisman tiskillä.
Itseäni tämänsuuntainen ajattelu hämää. Totta on, että yksi osuuskauppa maksaa vuodessa 20 euroa ja toinen kympin. Vaan ei allekirjoittaneen satanen vuodessa ole enää pieni raha. Se on kymmenessä vuodessa 1000 euroa. Jos vielä saisin sijoitettua saapuneet eurot uudelleen keskimääräisellä 8 % tuotolla, niin kymmenen vuoden kuluttua kasassa on kasassa laskennallisesti 1450 euroa.
Nykyään vastaan tämänsuuntaisiin kommentteihin vastakysymyksillä: “Minkä tunnin aikana tienaat töissä? Mikä työpäivä on se jonka ansioista voit jäädä varhaiseläkkeelle? Mikä tentti opetti sinulle työelämässä tarvittavat taidot?”
Listaus eri osuuskaupoista ja vuoden 2015 pääomanpalautuksista löytyy muun muassa Rahalla vapaaksi -blogista viime kesäkuulta.
Loppuun tarvitsee vielä todeta, että kyseessä ei ole minulle vain taloudellinen asia. Pidän osuuskaupan ideasta ja olen valinnut sellaisia osuuskauppoja joiden lähialueilla tulee mökkeiltyä ja kaupoissa käytyä. Olen siis ihan mielelläni osuuskauppojen taustalla, näen ne merkittävänä yhteiskunnan osana.
Se, että vielä maksavat minulle tästä hyvästä, ei haittaa.
Hei, kiitos linkkauksesta.
VastaaPoistaVoisit lisätä tekstiisi vielä maininnan, että tuosta kirjoituksestani puuttuu Pirkanmaan osuuskauppa, joka maksanee 8 %:n korkoa. Se mainitaan kyllä kirjoitukseni kommenteissa, mutta monelta jää se helposti huomaamatta.
Paikkasin virheeni tänä vuonna hankkimalla myös tuon puuttuvan jäsenyyden.