Ostan kuukausittain neljää eri ETF:fää, osana Nordnetin* maksutonta kuukausiostomahdollisuutta. Nämä ostot tapahtuvat kahdesta eri salkusta.
200 euron menee kuukausittain db x-trackers Euro Stoxx 50 ja iShares MSCI USA Dividend -ETF:fiin. Edellämainittu pitää sisällään suurimmat eurooppalaiset yritykset, jälkimmäinen vakaita yhdisvaltalaisia osinkoyhtiöitä. Nämä rahat ja sijoitukset ovat tavallaan erillään muista sijoituksista - näihin ei mene palkkatuloja ja sijoituksia suunnittelen tekeväni vuosien ajan tasaiseen tahtiin. Tähän ei tule muutosta, tällä mennään toivottavasti muutama vuosi eteenpäin.
200 euron menee kuukausittain db x-trackers Euro Stoxx 50 ja iShares MSCI USA Dividend -ETF:fiin. Edellämainittu pitää sisällään suurimmat eurooppalaiset yritykset, jälkimmäinen vakaita yhdisvaltalaisia osinkoyhtiöitä. Nämä rahat ja sijoitukset ovat tavallaan erillään muista sijoituksista - näihin ei mene palkkatuloja ja sijoituksia suunnittelen tekeväni vuosien ajan tasaiseen tahtiin. Tähän ei tule muutosta, tällä mennään toivottavasti muutama vuosi eteenpäin.
Toisen 200 euron kuukausipaketin muodostavat satsaukset kehittyviin markkinoihin sekä Afrikkaan (db x-trackers MSCI EFM Africa TOP 50 ja iShares Core MSCI Emerging Markets) . Näiden ETF:fien kurssi sahaa paljon. Viime kuukausina miinusmerkki on kasvanut jo tuntuvaksi. Kumpainenkin on noin 20 % miinuksella.
Kun ostaa tasaisella summalla, ostaa enemmän silloin kun osakkeet ovat halvempia ja vähemmän kun ne ovat kalliimpia. Suoritin seuraavan päättelyketjun, ja päätin yrittää tehostaa tätä vaikutusta. Mutta alkuun päättelyketju.- minulla on sijoitettavaksi vaihteleva määrä euroja. Jos haluan painottaa “osta halvemmalla” -suuntaa, niin tarvitsee taktikoida ostohetkien kanssa.
- Olisi järkevää ostaa halvemmalla silloin kun halvemmalla saa, ja myös ostaa silloin enemmän.
Niinpä rakensin itselle ja seuraavan taktiikan, joka koskee alkuun Afrikka ja kehittyvät markkinat -ETF:fiä.
- ostan kumpaakin 0-150 eurolla kuukaudessa, ETF-kohtaisesti.
- Jos kokonaistilanne on enemmän kuin 15 % miinuksella suhteessa keskiostohintaani, ostan 150 eurolla kuussa.
- Jos ostohintani on miinuksella 15-5 %, ostan sadalla eurolla kuussa.
- Jos ostohintani on välillä -5/5 %, ostan 50 eurolla kuussa.
- Jos plussaa on yli viisi prosenttia, en osta lainkaan.
- Jos kumpikin punnertaa päälle viisi prosenttia plussalle, tarkastelen tilannetta uudelleen.
Käytän siis mittarina omaa suhteellista ostohintaani. Katson sijoituksieni tilanteen päivää-paria ennen kuukausittaista ostopäivää, ja säädän tarvittaessa kuukausisäästösopimusta.
Pyrin tällä tehostamaan eurojeni käyttöä, ja ostamaan enemmän kun ollaan kuopassa. Kokemus on opettanut, että kehittyvillä markkinoilla heilunta on hurjaa. Pelkästään viimeisen puolen vuoden aikana heiluntaa on ollut noin 30 % välillä.
Tasaiset kuukausiostot tasaavat keskiostoani koko ajan lähemmäs keskiarvoa, mutta yritän tällä taktiikalla painaa keskiostohintaani vielä vähän alemmas. Eli ostaa enemmän kun halvemmalla saa. Pitkällä tähtäimellä uskon etenkin Afrikan kasvuun, ja haen nyt mahdollisimman huokeaa jalansijaa sieltä suunnasta.
* Merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa. En kyllä vielä tiedä mitä kaikkea klikkauksen jälkeen pitää tehdä että raha vaihtaisi omistajaa.
Mielenkiintoista nähdä miten strategia puree. Itsellänikin on inkdeksisalkussani käytössä "dynaaminen" kuukausisäästö, jossa säädän kuukausittain säästösummia markkinatilanteen mukaan. Keskihintojen sijaan seuraan kuitenkin koko salkun allokaatiota, jonka pyrin pitämään jatkuvasti mahdollisimman lähellä tavoiteallokaatiota.
VastaaPoistaOlen itse pyrkinyt huomioimaan markkinatilanteen ja "ostamaan halvalla" siten, että kasvatan kuukausisäästösummaa hieman suuremmaksi jos näkemykseni mukaan kurssit ovat alhaalla. Tähän minun pitäisi kuitenkin kehittää jotain oikeita indikaattoreita, toistaiseksi olen mennyt sentimentin suhteen ihan omalla mutu-fiiliksellä.
Oletko huomioinut että tuon seurauksena keskiostohintasi laskee pitkässä juoksussa -> ostot vähenee. Vai onko niin että kurssien laskiessa et halua panna rahaa enää kiinni? Silloinhan sitä saisi halvalla. Kuulisin mielelläni miten olet miettiny tämän.
VastaaPoistaMinun (spekulatiivisten) laskelmieni mukaan keskiostohinta kyllä laskee, mutta ei se välttämättä tarkoita sitä, että käyttäisin vähemmän euroja. Jos "oletuksena" ostaisin 100 eurolla kuussa, ja nyt ostan vaihdelle 50, 100 tai 150 euron erillä kuukaudessa, niin on mahdollista että tulen käyttäneeksi tasan yhtä monta euroa...
VastaaPoistaTosin tuo voi olla vähän isompi tai pienempi summa.
Mutta periaatteessa siis: jos kurssit ovat matalat, käytän enemmän rahaa ja tulen ostaneeksi enemmän kuin olisin muutoin ostanut.
Tällä hetkellä tämä on vain spekulatiivista, mutta seuraan vuoden mittaan mikä on lopputulema.
Pakko myöntää että omatkin sijoitukseni menevät tällä hetkellä ikiholdaajan tapaisella 'dynaamisella' kuukausisäästöllä. Osa indeksisijoituksista menee automaattisesti joka kuukausi ja sitten lisäsijoitukset teen jos näyttää tippuneen enemmän. Muuten tuo varmaan voisi toimia ihan hyvin, mutta pidän riskinä sitä, että jos jostain syystä sijoittaminen jää hetkeksi taka-alalle (esim. yllättävän vaikean elämäntilanteen vuoksi tai muuten vaan joku toinen projekti vie huomion kokonaan), niin silloin lisäsijoituksetkin unohtuvat siksi aikaa. Parhaat tuotot olen kuitenkin saanut sellaisista kuukausittaisista rahastosijoituksista, joiden olen vaan antanut rullata puuttumatta niihin mitenkään.
VastaaPoistaTuo Africa 50 etf kiinnostaa minuakin. Potentiaalia kasvuun on (siis pitkällä tähtäimellä).
Heippa!
VastaaPoistaKuulostaa mielenkiintoiselta yritelmältä! Käy hyvin järkeen, että ostat enemmän, kun kurssi on matala. Mutta minusta lopetat ostot aika nopeasti, jos kurssi lähteekin noususuhdanteiseksi. Itse ehkä ostaisin silti jollakin pikkusummalla, vaikka kurssi olisi esim. +10%. Sijoituksenhan olisi kuitenkin tarkoitus kasvaa ja arvonnousun lisäksi saat ETF:istä myös osinkoa tai osinkojen tuomaa arvonnousua.
Vai onko suunnitelmissasi lisätä sitten jonkin muun ostoa, kun ETF:t lähtevät rakettinousuun? Minusta +5% on aika vähän, vaikka hyvin tiedänkin kokemukseta, että pitkäähän nuo on jo olleet pelkästään miinuksella. Pidän tilannetta kuitenkin väliaikaisena, koska muuten koko sijoittamisessa ei olisi mitään järkeä.
T: Ananas
Yksinhuoltajan selviytymisopas
Hyviä pointteja. En ole miettinyt vielä loppuun asti että mitäs sitten jos nosevat pysyvästi plussalle. Luultavasti ostan edelleen pienimmällä summalla ja odottelen että kun seuraavan kerran notkuu, niin ostan taas enemmän.
VastaaPoistaToinen huomionarvoinen juttu lienee, että jossain vaiheessa tarvitsee liikuttaa noita omia rajojani. Jos nimittäin tilanne normalisoituu, en enää koskaan voisi käydä ostoksilla. Kenties jokin "jos yli +20, +10 jne." malli toimisi...
Niin, ja hyvää yötä vaan itse kullekin :)
Tästä taktiikasta tulee mieleen value averaging -menetelmä. Kannattaa googlettaa ellei ole tuttu. Kyseistä menetelmää on tutkittu aika paljon, ja vaikuttaisi siltä että parempiin tuottoprosentteihin pääsee kuin tasasummilla sijoittaessa.
VastaaPoistaValue avaraging on minulle teoriassa tuttu menetelmä, onhan tässä tullut kaikenmoista luettua :)
VastaaPoistaEn ole noita ideoita soveltanut kuin löyhästä parissa yhteydessä:
- jos ostan osakkeita joiden kurssi on tippunut, pyrin ostamaan vähintään samalla eurosummalla (eli enemmän)
- tämä aaltoileva ETF-taktiikka on periaatteessa hieman huoman tuonsuuntaista toimintaa
Sen sijaan eri sektoreiden painotuksia en ole lähtenyt säätämään. Mitä indeksihenkisemmin toimii, sen paremmin tuota taktiikkaa voisi soveltaa. Tätä haittaa minulla se, että suora osakkeiden ostaminen on vaan niin kivaa.