UA-52254593-1

27.2.2016

Miksi kirjoitan nimimerkillä?

Kun on hieman vähemmän uutta rahaa sijoitettavana, huomaan, että sitä ryhtyy miettimään uudenlaisia asioita joista kirjoittaa. Toisaalta olen myös aina tykännyt pohdiskella asioita, joten tämänkaltainen epämääräinen yleisfiilispohdiskelu sopii allekirjoittaneen pirtaan. Olen aina pitänyt siitä, että esitän itselleni kysymyksiä ja rakennan niihin vastauksia. Eli siihen suuntaan sitten...

Päivän pulmapähkinäni on miksi bloggaan nimimerkin takaa? Sivusin asiaa toisessa bloggauksessa runsas kuukausi sitten

Ensimmäinen reaktioni on, että Suomessa nyt vaan ei ole tapana puhua omasta varallisuutta saati sitten sen muodosta tai määrästä. Ei se nyt ole häpeällistä, on vaan asia josta ei puhuta. 

Tuo johtaa kysymykseen haluanko piilotella asiaa. Tämä ei kuitenkaan minun tapauksessani pidä paikkaansa, olen puhunut sijoittamisista kahvopöytäkeskusteluissa, yhtävien, suvun ja työkavereiden kesken. Eli noin kaikkien jotka puhuvat takaisin. Tästä ei siis liene kyse.

Lisäksi tiedän olevani suomalaista keskimassaa. On velkaa ja on varallisuutta siinä missä muillakin suomalaisilla. Erona on vain se, että suhteessa perheen tuloihin varallisuutta on enemmän kuin voisi olettaa, ja toiminta on strategisempaa. Haluani toimia nimimerkin suojista ei siis selittäne halu olla erottumatta. Jos olisi voittanut eurojackpotissa 50 miljoonaa tilanne olisi toinen. En kyllä avaisi näin tarkasti 10 miljoonan sijoitussalkkua...

Noh, kun ensimmäinen päätelmä hylättiin, pitää keksiä toinen. En halua avata edellämainittuja asioita ventovieraille, eli että tyyliin nimeä googlaamalla päätyisi katsomaan sijoitusvarallisuuttani tai sen kehitystä. Tämä alkaa tuntumaan jo loogiselta selitykseltä - mitä on ok kertoa työkaverille, ei ole ok kertoa ihan kaikille. 

Toisaalta olen sillä kannalla, että varallisuudesta ja sen kerryttämisestä olisi hyvä puhua yleisemmin. Koska olen muissa yhteyksissä laittanut itseäni peliin myös henkilötasolla, ei tämäkään selitys tunnu selittävän anonymiteettiä kuin osittain.

Olettaisin että ennen kaikkea siitä, etten halua sotkea eri asioita keskenään. Työskentelen asiantuntijatöissä, en tosin talouden alalla. Olen hyvä työssäni. Olen joskus ollut työn puolesta myös julkisuudessa. Harvoin ja taustoittavasti, ei julkkistyyliin.

Sijoittaessani opettelen matkan varrella, teen virheitä, menen ajoittain fiiliksellä ja olen avoin. En halua että muun elämäni tekemiset yhdistetään sijoitustekemisiini, koska ne nyt ovat eri asia. 

Tuo on kuitenkin hieman epälooginen oletus. Suurin osa nyt tienaa noin indeksi verran, enkä paljoa poikkea muista. Eli en tiedä ruvettaisiinko kahden eri toiminnan välille vetämään yhtäläisyysmerkkejä...

Luulen, että omalla nimellä bloggaaminen vaikuttaisi tapaani kirjoittaa, tekisi blogista tylsemmän. Olisin varovaisempi ja antaisin kenties summittaisempaa tietoa, tekisin julkisia ulostuloja enkä rehellisiä avautumisia. Se tekisi tästä bloggaamisesta aika tylsää niin itselle kuin muille.
Siispä luulen, että nimimerkin takaa kirjoittaminen on kaikkien kannalta parempi ratkaisu. Tai ainakin minun. Ei tarvitse miettiä niin tarkkaan mitä kirjoittaa.

9 kommenttia:

  1. Minulla on vähän samoja fiiliksiä anonymiteetistä sijoitusbloggaajana, kuin sinulla.

    Minulle suurin syy kirjoittaa nimimerkin takaa on se, että minulla on niin monta "minää". Joku, joka tuntee esim. vain "työminäni" tai "kotiminäni", saattaisi kummastua lukiessani "sijoitus- ja harrastusminäni" kirjoitelmia. En oikeastaan tiedä mitä pahaa siinä olisi, mutta silti minusta tuntuu, että tämä on hyvä näin.

    Oikeastaan kaikki seuraamani blogistit (paitsi ne, jotka bloggaavat jollekin organisaatiolle) kirjoittavat nimimerkin takaa. Niin kauan olen jo suurinta osaa niistä (teistä) lukenut, että tunnutte jo "tutuilta", vaikka en ole kommenttiakaan esim. sinulle kirjoittanut. Paitsi tietysti nyt, kun sain oman blogin vihdoin pystyyn, niin voi kommentoida. Saapas nähdä minkälaisia ulottuvuuksia tämä maailma kykenee minulle tarjoamaan!

    VastaaPoista
  2. Nämä pohdiskelut on just hauskoja. Toivottavasti niitä tulee jatkossakin vaikka toki toivon myös että pääset sijoittamaan uutta rahaa :)

    VastaaPoista
  3. Parempi nimimerkin takaa. Pitää sitä jotain salaisuuksia elämässä olla.

    VastaaPoista
  4. Kyllä minulla vielä sijoituseuroja riittää, mutta satasia kuussa, ei sen enempää. Vähän ensimmäisen maailman ongelmia...

    Hyvä huomio tuo "työnsä puolesta nimellä, nimimerkissä jos harrastus." Noinhan se melkein kaikkien osalta menee.

    VastaaPoista
  5. En ole vielä nähnyt sellaista omalla nimellä kirjoittavaa asiantuntijaa joka kertoisi tarkasti palkkansa, tulonsa ja menonsa. Omalla nimellä kirjoittavat kertovat yleisistä aiheista tai ostoista ilman tarkkoja summia. Jos on varallisuutta niin nimen kanssa sen kertominen koetaan leuhkimiseksi. Enkä haluaisi että esim. pomo pitäisi minua rikkaana ja omillaan toimeentulevana päättäessään seuraavia vakinaistettavia (olen jonossa...) ja säälistä päättäisi ottaa jonkun köyhemmän tekemään työtä. En tahdo äveriään leimaa kun kuitenkin on elämä rahallisesti aika tiukkaa säästämisen takia.

    T: Ananas
    Yksinhuoltajan selviytymisopas
    http://neljajalkaamaassa.blogspot.fi/?m=1

    VastaaPoista
  6. useimmitenväärässä27.2.2016 klo 23.08

    Miksi pitäisi kirjoittaa omalla nimellä? Ketä se hyödyttäisi? Ainakaan itse en tekisi sillä tiedolla yhtään mitään, osaan erottaa seuraamieni blogien kirjoittajat toisistaan oikein hyvin pelkän nimimerkin kanssa.

    VastaaPoista
  7. Pasi Havia ainakin julkaisi jossain vaiheessa oman nimensä. Siis Kohti taloudellista riippumattomuutta -blogin blogisti. Siellä ainakin käsiteltiin muistini mukaan mukaan myös ihan oikeita rahasummia. Eipä se (omalla nimellä kirjoittaminen) juuri lisäarvoa tarjonnut, vaikka kyseinen blogisarja oli yksi parhaista tähän mennessä.

    VastaaPoista
  8. Mielestäni on tietty ihan ok kirjoittaa nimellä tai nimimerkillä, ihan miten vaan itse kukin haluaa. Omasta vinkkelistäni olen pohtinut tätä asiaa suhteessa muuhun toimintaan. Kun kirjoitan mielipidekirjoitusta, laitan alleni oman nimeni. Kun kirjoitan Facebookissa, teen sen omalla nimelläni.

    Eli itselleni relevanteinta on pohdinta siitä missä yhteyksissä toimin milläkin tavoin, ja millä perusteilla.

    Ananakselta hyvä pointti. En ole oivaltanutkaan että (luvattoman) googlauksen seurauksena sijoitusharrastus voisi olla myös työnantajalla tiedossa. Eihän tuollaisen pitäisi vaikuttaa, sanovat sekä käytännön järki että laki, mutta mistäs sen ikinä tietää...

    VastaaPoista
  9. Nimettömänä kirjoittaminen auttaa minua olemaan avoimempi kirjoittamieni asioiden kanssa. Vaikka osa perheestäni ja ystävistäni tietävät blogista, en ole tuonut sitä esille esimerkiksi juuri ammattiympäristössä.

    Myös itse mainitsit, että nimettömänä on helpompi tuoda esille oppimisen matkaa. Ei tarvitse olla valmis tai täydellinen. Pidän myös muiden blogien lukemisesta juuri samaisesta syystä, on mahdollisuus nähdä kuinka ihmiset oppivat ja kehittyvät!

    VastaaPoista