BHP Billitonin omistajaksi päädyin ensimmäistä kertaa runsas vuosi sitten. Pohdin tuolloin kovasti miten hajauttaa omistuksia eri puolille maailmaa, ja eri aloille.
Kaivosala oli jo tuolloin hankaluuksissa, arvot olivat tippuneet. Dividend Mantran bloggaus nosti BHP:n tarkkailulistalle, mutta vertailin sitä kyllä myös muihin alan yrityksiin. Tuolloin arvostustaso oli hyvin halpa, mutta myrsky muodostui jo taivaanrannassa.
Ensimmäinen ostoni tapahtui päälle 40 euron kurssiin. Sen jälkeen olen ostanut osaketta hieman epäsäännöllisin välein, halvimmillaan 18 dollarin pintaan. Keskiostohintani on 31,37 dollaria. Nykyisellään sijoitukseni on noin 35 % miinuksella, parhaillaan kurssi on päälle 23 dollaria.
Tämä on toinen tapaus jossa olen ostanut tietoisesti tippuvilla kursseilla yritystä joka, samoin kuin koko toimiala, on menossa heikompaan suuntaan. Chevron on toinen. Miksi näin?
Taustallani on seuraava logiikka.
(1) Kaivosala on vahvasti syklinen. Tuottavuus on sidoksissa raaka-aineiden hintoihin, ja niiden hinnat aaltoilevat. Raaka-aineiden hinnat ovat liukuneet alaspäin jo viitisen vuotta, jossain kohden tapahtuu vielä käänne. Voi olla, että se tapahtui jo.
(2) Kaivosalalla tuotto on välillä hurjaa, välillä (kuten nyt) ollaan tuntuvasti miinuksella. Laskin että jos onnistun ostamaan osuuteni pääosin heikon tuoton aikana, on se pitkässä juoksussa (minä en muuten juokse pitkään, ei ole minun juttuni, pelaan kyllä mielelläni) tuottoisaa. Joskus tulee vielä hyviä vuosia jolloin tuotto on hyvää ja osingot ostohintaan verrattuna tuntuvia.
(3) Vaikka maailmanlopun profeettoja löytyy, on hankala ajatella, että raaka-aineita ei tarvittaisi tulevaisuuden maailmassa. Toki tilanne muuttuu, ja yriysten pitää muuttaa toimintaansa, mutta ala ei ole hiipumassa.
(4) Taustalla on myös kevyen ekologinen ulottuvuus. Kyllä, luitte oikein, ekologinen ulottuvuus. BHP:n kaltaisten yritysten tulee oppia paremmiksi huomioimaan paikalliset olosuhteet ja tehokkaammiksi ekologisen jalanjälkensä suhteen. En nyt tedä vielä miten käännän yritykseni kurssia, mutta odottelen oikeaa hetkeä. Uskon että omistajana voi vaikuttaa ainakin minimaalisesti, mutten ole vielä keksinyt että millä tavoin. Kenties lennän vielä Lontooseen yhtiökokoukseen soittamaan suutani, jonain päivänä.
Jos mennään BHp:n yleisiin lukuihin, niin tässä tulee.
Osakekurssi on notkahtanut, mutta noussut viime viikkoina raaka-aineiden hinnan noustessa. Olen enää noin 35 % miinuksella. Osakekurssi on kuitenkin noin 11 vuoden takaisella tasolla, eli käytännössä vuosikymmenen kurssi on ollut korkeammalla kuin nykyisellään.
Kaino toiveeni on, että raaka-aineiden hinta nousee, osakekurssi nousee ja osinko nousee. Sitten olen iloinen ja onnellinen.
P/E -luku muodostaa vastakkaisen kuvion osakekurssin kanssa, ollen nyt 40 tienoilla. Nämä kaksi nyt aika lailla selittävät toisensa. Unelmani on, että P/E-arvo laskee tuonne alas, normaalitasolle.
BHP on ollut hyvä osingonmaksaja, muttei ole enää. Osinkoa leikattiin neljännekseen, se on nykyjään 0,32 dollaria osakkeelta. Viime vuonna summa oli vielä päälle 1,24 dollaria osakkeelta. Osinko maksetaan kahdesti vuodessa. Esimerkiksi minulle tämä merkitsee 46 dollarin osinkoa vuodessa, viime vuoden osingoilla olisi tullut 179 dollaria vuodessa.
Järkeväähän osingon leikkaaminen on. Jos tekee miljarditolkulla miinusta, ei kannata lainata pankista rahaa jota maksaa omistajille. Mieluummin odottelee hetken, ja maksaa omistajille voitosta.
Osinkojen suhteen olen kuitenkin optimistinen. Jos yritys tästä nousee ja palaa edes lähelle viimevuotisia osinko- ja tuottotasoja, ostoni ovat olleet onnistuneita.
Jos ei nouse, niin voi voi. Sitten katson Netflix-sarjoja ja itken itseni uneen. Rehellisyyden nimissä tosin todettakoon, että parhaimmat uniohjelmat ovat minulle YLEn dokumentit.
Itse myin heti kun kertoivat osingon laskusta. Ei sovi sijoitusfilosofiaani pitää yrityksiä jotka laskevat osinkoaan =)
VastaaPoistaEn minäkään erityisemmin arvosta tippuvia osinkoja, mutta tässä kohtaa olin varma jo hankintoja tehdessäni, että osinko tulee laskemaan.
VastaaPoistaViiden vuoden kuluttua kommentoin sitten oliko järkevä projekti tai eikö ollut :)
Osingon leikkaaminen on joskus perusteltu ja hyvä ratkaisu omistaja-arvon turvaamiseksi.
VastaaPoistaSamaa mieltä. Ei se ole omistajankaan etu että "tyhjennetään" yhtiö ilman erityistä alasajosuunnitelmaa, ihan vain kun pidetään vanhasta kiinni.
VastaaPoistaTässä kohtaa sieluani helpottaa se, että tiesin BHP:tä ostaessani että osingonleikkaus on taatusti edessä. Enemmän sattuu jos se tulee yllätyksenä.