UA-52254593-1

28.5.2017

Ovatko REITtien hinnat tippumassa? Ja ostotilaisuuksia tulossa?

Kutinaa on ilmassa. Omistamieni amerikkalaisten REITtien eli kiinteistöihin sijoittavien yhtiöiden (isoimpina Omega Healtcare sekä W.P.Carey) kurssit ovat olleet viime viikot laskusuunnissa. Ohessa on kuva Omagan kurssikehityksestä.

Ostin viime syksynä Omegaa, halvimmillaan 28,44 dollarin hinnalla. Eli vielä melko paljon nykykurssia (31,36) alemmalla hinnalla. Mutta alla olevasta kuviosta näkee, että kurssit sahaavat edestakaisin. Tästä muuten aiempiin bloggauksiini Omegaan liittyen.


Omegan omistukseni 90 osakkeen arvo on nyt hieman päälle 2500 euroa. Olen vajaat 4 % ja siis 100 euroa miinuksella. Vastalahjana osinko on mainio, verojen jälkeen 43-44 euroa tilille, neljästi vuodessa.

Olen yrittänyt päästä kiinni siihen, mikä esimerkiksi tuon Omegan kursseja heiluttaa. Olen lukenut neljännesvuosiraportteja tai ainakin selannut powerpointteja, olen seurannut (amerikkalaista) uutisointia ja kaikkea. Mutta ei, ei siellä mitään erityistä yhtiökohtaista ole taustalla.

Sen sijaan taustalla vaikuttaa olevan seuraava kuvio:

  • On syytä uskoa, että Yhdysvaltain keskuspankki nostaa korkoja jossain vaiheessa, eivät ne ikuisesti ole nollan tuntumissa.
  • Tämä nostaa REITtien kuluja, sillä niillä on usein paljon velkaa. Velanhoitokulut kasvavat.
  • Tämä on jo osin sisäänrakennettu REITtien hintoihin, mutta luultavasti kurssit silti tippuvat enemmän tai vähemmän.

 Omasta vinkkelistäni päättelen vielä seuraavaa:

  • Kun velanhoitokulut kasvavat, kasvaa myös talous. Tämä on myös hyvä asia REITeille, vuokrat nousevat jne. Ehkä Omegan kaltainen kymmenien vuosien sopimuksia tekevä firma ei ole tässä niin vahvoilla kuin kilpailijansa.
  • Notkahdus antaa tilaisuuden ostaa lisää REITtejä.

Kimurantein probleema minulla on nyt se, että odottelenko laskevatko kurssit alle viimekertaisen ostohintani (ja hyväksyn mahdollisuuden että eivät kenties ikinä laske), vai kannattaisiko minun aloittaa uusi “alamäkiostosarja”? Aina vaan alemmalla hinnalla ostaminen on hyvä taktiikka silloin kun se toimii, mutta se voi johtaa siihen, että esimerkiksi Omegaa en sitten ostaisi koskaan enää lisää.

12 kommenttia:

  1. Omegan kurssiin vaikuttaa yhdysvaltojen tuleva terveydenhuoltouudistus. Omegan asiakasyritykset saavat pääasialliset tulonsa valtiolta, ja jos valtion maksut pienenevät, nämä yritykset joutuvat maksuvaikeuksiin

    VastaaPoista
  2. Jep, vaikea tuota on sanoa miten käy kurssin, itselle riitti se kun hinta laski sen verran että osinkotuotto nousi 8 %:iin, niin sitten ostin lisää..

    VastaaPoista
  3. Hyvä pointti tuo uhka terveydenhuolloin leikkaukset -kuvio. Olen minä sitäkin seurannut toisella silmällä, mutten ajatellut, että sillä olisi suoraa yhteyttä Omegan pärjäämiseen. Koska pitkäaikaisia sopimuksia ja vakaa ala. Mutta jos vuokralainen laittaa lapun luukulle...

    VastaaPoista
  4. Omegalla ja wpc:llä tosiaan hyvin eri tilanne, omega on hyvin keskittynyt skilled nursing reit ja erittäin riskinen tämän vuoksi,sa:ssa on ihan hyviäkin artikkeleita aiheesta. Wpc:n piti hajota kolmeen palaan mitä ei nyt sitten tapahtunutkaan, ja kurssi taisi välissä palautuakin hieman. Jokatapauksessa 8% osinkotuotto ei nollakoron aikana tule nollariskillä.

    VastaaPoista
  5. Totta. Tavallaan selkeä fokus on hyvä asia (toimiala, alue jne.). Pitää sisällään mahdollisuuden, että ovat oikeasti hyviä suunnassaan.

    Miinuspuoli on sitten tosiaan vahva toimialariski. Omegan suhteen en ole niin huolissani, vanheneminen ei mene länsimaissa pois muodista. Mutta riskikerrointa kyllä on.

    VastaaPoista
  6. Tuosta WPC:stä: yritin seurata, mutta oli sekavaa, niin en jaksanut. :)

    VastaaPoista
  7. Jees. Sinänsä jos Reiteihin haluaa sijoittaa eikä jakss yhtiökohtaisesti perehtyä niin esim. Vanguardilta löytyy hyviä etf:iå, tyyliin usa ex-usa. Laiskan sijoittajan blogissa muistaakseni näitä mainittukin. En tosin tiedä pystyykö etf:iä ostamaan Nordeassa halvalla?

    VastaaPoista
  8. Tuossa on hyvä ja tuore artikkeli. Perusteet OHI'n menestykseen ovat olemassa ja tase on kunnossa. On kuitenkin epävarmuustekijöitä kuten omien asiakkaiden luottoluokitus jota myös peilatataan tuossa. Itse siirryin OHI aikaan viikko sitten ja tarkoitus on lisäillä jatkossakin. ON mahdotonta ajoittaa oikein, mutta aion alkaa pikkupaloissa lisäilemään, minusta hinta alkaa olla kohta ok tasossa.

    https://seekingalpha.com/article/4077090-demographics-lie-neither-dividends

    VastaaPoista
  9. Kiitos artikkeliaineistoa. Se selvensi. Alan pikku hiljaa ymmärtämään miksi olisi järkevää omistaa vain semmoista määrää yrityksiä, että ehtii niitä seuraamaan :)

    Myös ETFfiä saa Nordeasta samalla 1 % välityspalkkiolla. Omistan vähän molempia Vanguardin REIT-rahastoja, ja jos koronnostoa jne. tulee, niin ostan lisää.

    Aika monessa kohtaa kannattaisi vain etsiä matalakuluinen ETF ja sijoittaa tasaisesti siihen, mutta kun se ei olisi niin kivaa. Ei olisi käyty tätäkää Omega-keskustelua...

    Itse Omegasta: edelleen näemmä skarpisti toimiva ja hyvää osinkoa maksava yritys, jonka liiketoiminta on kääntynyt pari piirua riskisempään suuntaan. Saatan tehdä täydennysostoja.

    VastaaPoista
  10. Ohia löytyy niin iso kasa salkusta että kaipä tämä tarjous on tällä kertaa pakko ohittaa :D

    VastaaPoista
  11. Tuosta artikkelista on hyvä huomata, että tyyppi on virassa jossa on automaattisesti hyvä olla positiivinen näkemys reiteistä.. lisäksi perustelut käytännössä kiteytyy väitteeseen että väedtö ikääntyy - tarvitaan lisää snr:iä - ohi voittaa. Tuo peruste että toimiala kasvaa niin firmakin automaattisesti menestyy on kovin huono sijoitusperuste (vrt. Autot ja lentoliikenne yhtiöt). Muutenkin kovin kritiikittömän oloinen kirjoitus..

    Ohi nyt varmaan parhaasta päästä on noita hoivareitejä, kos poliittisen riskin toimialaan haluaa sijoittaa, ja tuskin se mihinkään katastrofiin yhtäkkiä päätyy, joskaan ei joku HCP:n tapainenkaan keissi kiva olisi (suuri asiakas joutui maksuvaikeuksiin, ja hcp spinoffasi itsestään ongelma palat ja sai osingonkasvuhistoriansa näyttämäön katkeamatonta vaikka joutui rajusti leikkaamaan osinkoaan).

    Samaa mieltä siitä että ETF olis ehkä fiksuin, mutta tylsin, ja kevyt vääntöhän vain pitää hommat tuoreina. :)

    VastaaPoista
  12. Totta tuo kummallinen logiikka: kasvava toimiala = pärjäävä yritys. Toki kasvavalla toimialalla yrityksen on helpompi pärjätä kuin romahtavalla sellaisella, mutta se on vain mahdollisuus.

    Lisäksi kasvava toimiala merkitsee usein myös kasvavaa kilpailua.

    VastaaPoista