UA-52254593-1

29.10.2017

Allekirjoitaneen sijoitusvaralisuus versus kaikkien maailman ihmisten sijoitusvarallisuus - kumpi voitti?

Törmäsin Piksu-blogissa mainintaan Allianzin Global Wealth Reporttiin, siis selvitykseen gobaalista varallisuudesta. Raportti on kiinnostava, mutta käytän sitä nyt vain mittarina vertailla itseäni muihin.

Vastuuvapausklausuulina tähän väliin: Kansainvälisissä vertailuissa etenkin eläkkeet heiluttavat tilastoja. Joissain maissa eläkepuoli on kiinni henkilökohtaisessa varallisuudessa, Suomessa tulevista eläkkeistä ei näy euroakaan omassa varallisuudessa.


Kuvassa on kaksi muuttujaa. Keskiarvo finanssivarallisuudesta, sekä keskimmäisen asukkaan varallisuus. Keskiarvo kertoo etenkin paljonko varallisuutta on, mediaani taasen vähän myös siitä, miten tasaisesti tuo varallisuus jakautuu. Jos huoneessa on yksi joka omistaa miljoonan ja yhdeksän jotka eivät omista mitään, niin keskiarvo sanoo, että kaikilla on tilillä 100 000...

Allekirjoittaneen 60 000 euron sijoitusvarallisuus on summa, jolla ei vielä henkseleitä paukutella.  Olisin tuolla listalla jossain taaemmassa jälkijoukossa: ranskalaisten ja italialaisten tasolla, takana tosin Saksan ja Suomen kaltaisia maita.

Mediaanin suhteen olen korkeammalla. Yläpuolella ovat vain sveitsiläiset ja belgialaiset. Japanilaiset ja hollantilaiset ovat siinä samoilla tasoilla herkuilleperson valtion kansalaisten kanssa, ja muu maailma on taaempana.

Suomalaiset ovat kyllä listalla todella alhaalla. Keskimäärin noin 30 000 euron sijoitusvarallisuus, ja keskimmäisellä on varallisuutta vajaat 20 000 euroa.

Mutta tosiaan, kun listalla eivät ole asunnot, eivät eläkkeet eikä kohtalaisen vauras julkinen sektori, niin alhaisen sijoituksen ymmärtää. Mutta silti: pieniä ovat summat, ja joustonvara elämässä on siten valitettavan pieni. Olisi kyllä kaikin puolin hyvä jos suomalaisilla olisi enemmän varallisuutta, ja sitä kautta työstä tai yhteiskunnan tulonsiirroista riippumatonta tuloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti