Tänä vuonna, ja etenkin tänä syksynä, on listautumisia pukannut Helsingin pörssissä. Noh, jos asuttaisiin amerikanmaalla tilanne olisi tyystin toinen, kyse olisi kaiketi pikemminkin hiljaisesta viikosta.
Olen ottanut tavaksi lukea listautumismateriaalit. Ei siksi, että välttämättä olisin sijoittamassa, vaan koska samalla oppii ja voi päätyä ottamaan yrityksiä “seurantaan”.
Nyt vuorossa on Efecte. IT-palveluja (myös konsultaatiomielessä) ja identiteetinhallintaa, pääosin pilvimuotoisena. Tästä annista bloggasi muun muassa Sijoittajatursas sen verran kattavasti, että yritän olla vaeltamatta samoille teille ja kerron vain omista fiiliksistäni. Listautumismateriaaliin pääsee täältä. Merkintäaika alkoi 27.11., ja voi päättyä aikaisintaan 4.12.
Tässä listautumismateriaalin kiteytys yrityksestä:
"Efecten ydinliiketoimintaa ovat yhtiön omat pilvipohjaiset ohjelmistotuotteet ja niitä tukevat palvelut, kuten käyttöönotto, integrointi, koulutus ja ylläpito. Yhtiön palvelun- ja identiteetinhallinnan ohjelmistot ja niitä tukevat asiantuntijapalvelut tehostavat ja yksinkertaistavat käytössä olevien palveluiden, tietojärjestelmien sekä infrastruktuurin hallinnointia.
Efecten kaksi päämarkkinaa ovat IT-palvelunhallintamarkkina (IT Service Management, ITSM) ja identiteetin- ja pääsynhallintamarkkina (Identity and Access Management, IAM). IT-palvelunhallinta koostuu yritysten IT-palveluiden suunnittelusta, toimittamisesta, hallinnasta ja kehittämisestä. Identiteetin- ja pääsynhallintateknologiaa hyödynnetään käyttäjien identiteetin ja käyttöoikeuksien luomisessa, hallitsemisessa ja tallentamisessa."
Toimiala tuskin on menossa pois alta - auringonlaskun alasta ei ole kyse. Se, pärjääkö juuri tämä yritys, on tietysti toinen asia.
Annin koko on viisi miljoonaa ja yritys on pieni. Noin puolet tuosta on vanhan omistuksen siirtymistä, toinen puolisko uutta rahaa ja uusia omistajia. Tätä suhdelukua huomaan aina tarkastelevani. Jos sanotaan, että tavoite on kasvu, mutta mikään muu ei vaihdu kuin omistajat ja eurot, niin puheet ja teot eivät kohtaa. Tässä tapauksessa tämä on siis plussaa, vanhat omistajat eivät (vain) vetäydy.
Liikevaihto vuonna 2016 oli 8,3 miljoonaa, kasvua 20,9 %. Liikevoitto oli 0,1 miljoona (aiempi vuosi -0,3). Tässä on yksi yrityksen haasteista, sen liikevoittoprosentti on siis hieman päälle prosentin, jolla ei juhlita. Seuraavalle vuodelle tavoite on on 20 % kasvu, ja positiivinen tulos.
P/E-arvo olisi edellisillä spekseillä ja 5,5 euron osakehinnalla 55. Todettakoon tosin, että pienillä yrityksillä yksi tai kaksi sopimusta (tai niiden menetystä) voi kääntää tulosta kovastikin eri suuntiin. Eli isojen yritysten seuraamiseen tarkoitettujen lukujen rajoitteet tulevat vastaan.
Itse en ole tästä tapauksesta kiinnostunut. Yrityksessä on kaksi ongelmaa: se kannattaa vain niukin naukin, ja sen tulevaisuudessa ei ole erityisen hurjaa potentiaalia nähtävillä. Kasvutahti on hyvä, ja jos sen onnistuu yhdistämään parantuvaan kannattavuuteen, niin sitten sitä potentiaalia olisi näkyvillä. Mutta minun vinkkelistäni katsottuna se potentiaali on liian monen mutkan takana.
Voihan tämä sopia maltilliselle sijoittajalle, joka voisi tarkkailla ja katsella muutaman vuoden, että mihin suuntaan yrityksen tie vie.
Suuruudenpula IPO:sta =(
VastaaPoistaJuu, hitusen huomaan itsessänikin marssiväsymystä.
VastaaPoistaOma riskini sijoittajana on muuten se, että kiinnitän huomion siihen mikä muutoin vastaan tulee. Tuo on ihan perusteltua ja inhimillistä, mutta silti.
Kärjistäen: jos joku pieni sijoitusyhtiö tekee annin, niin pitäisi saman tien tutustua muihin vastaaviin firmoihin ympäri maailmaa. Ja jos tuo uusi tulokas on se kaikista paras, niin sitten vaan ostoksille.