Siinä kun puhuttiin yrityksistä ja talouselämästä, niin tulin maininneeksi erään pohdintani. Kun on puhuttu yritysten verosuunnittelusta, niin olen tässä alkanut vuosien mittaan tarkkailemaan McDonaldsien sijoittumista pääkaupunkiseudulla. Mielestäni siinä näkyy verosuunnittelu.
Lyhyesti verosuunnittelusta. Se ei ole veronkiertoa, vaikka näin välillä tuohtuneesti väitetään. Ihan laillista toimintaa. Suurin osa suomalaisista sitä harrastaa: jos mietit jotain tavaraa tai palvelua hankkiessasi voiko sen merkitä verovähennyksiin tai saako asiasta kotitalousvähennystä, harrastat jo verosuunnittelua.
Mutta kun verosuunnittelu viedään tarpeeksi pitkälle - yrityksen toiminta suunnitellaan siten, että lähtökohta ja yksi tuoton lähteistä on veronmaksun välttely - ollaan harmaalla vyöhykkeellä. Mikä on laillista ei silti ole moraalisesti oikein, vaikka jotkut nämä kaksi samaksi asiaksi jopa valtakunnan huipulla kokevat.
McDonalds, muuten entinen omistaja täällä kirjoittaa, on usein esimerkki. Välillä McDonaldsin haukkuminen menee minusta liian pitkälle: muutkin myyvät pikaruokaa ja McDonalds on muun muassa palkannut riveihinsä käsittääkseni aika järjestelmällisesti kehitysvammaisia, ja siis oikeisiin palkkatöihin, eikä pelkkiin harjoitteluihin. Hatunnosto siitä.
Mutta minun esimerkkiini McDonalds toimii hyvin. Yrityksen yksi peruskonsepti on omistaa tilat missä toimii. Tämän seurauksena konsernin sisäisiä rahavirtoja on siten voinut jakaa haluamallaan tavalla, esimerkiksi tiloihin kohdentuviin menoihin. Esimerkiksi Suomessa yritys on ollut pääosin tappiollinen. En silti usko, että koko paketti on ollut vuosikymmeniä tappiollinen ja muualta olisi pumpattu Suomeen rahaa ihan vain, että saisimme syödä Bic Maccejä.
Ja koska omistaa tilat, niin silloin ei toimi vuokratiloissa. Myönnettäköön, Drive in kuuluu muutoinkin konseptiin ja sitä on hankalaa toteuttaa keskellä kauppakeskusta. Mitä tämä käytännössä merkitsee:
Tässä on kartta pääkaupunkiseudun McDonaldseista, yhtiön sivuilta. Kuvan vasemmasta reunasta puuttuu Espoon Lommila, sieltä Ikean vierestä, se on remontissa. Keskustassa on seitsemän ja sen liepeellä lukuisia.
Olennaisinta on, että käytännössä keskustan ravintolat poislukien kaikki ravintolat ovat omissa kiinteistöissään. Mielestäni ainoastaan Itäkeskuksessa McDonalds toimii vuokratiloissa kauppakeskuksen yhteydessä, kauempana ydinkeskustasta.
Sitten seuraa kaksi listausta. Ensinnäkin, mistä tiedän McDonaldsien lähteneen viimeisen vuosikymmenen aikana.
- Malmilla oli McDonalds, nykyään paikalla Burger King.
- Myyrmannissa oli McDonalds, nykyään paikalla Burger King.
- Lippulaivassa oli McDonalds, paikalla oli Burger King ja nykyään kauppakeskusta puretaan.
Toinen lista ovat sitten pääkaupunkiseudun suuret kauppakeskukset joissa McDonalds ei ole, mutta esimerkiksi Hesburger on.
- Jumbo (tosin noin runsaan kilometrin päässä on yksi ravintola).
- Myyrmanni.
- Sello (jännää, kaksi Hesburgeria ja yksi Burger King mahtuvat, ja 70 000 asukasta ympärillä, ei McDonaldsia lähimaillakaan)
- Iso Omena
Tätä listaa voisi jatkaa. Tuo lista on samalla lista Suomen suurimmista kauppakeskuksista.
Mitä tässä pohdiskelen?
Vaikuttaa siltä, että McDonalds on järjestelmällisesti siirtynyt sivuun Helsingin keskustan ulkopuolisista kauppakeskuksista. Tilalle on tullut usein Burger King (tuskin tappiolla), joten voisi olettaa, että kyse ei ole vain siitä, ettei myynti vedä.
Luultavasti kyse ei ole vain konseptista, toimitaanhan sitä kauppakeskuksissa aina välillä.
Bloggauksen pihvi onkin siitä, että omissa tiloissa toimiminen antaa paremman tuntuman rahan virtaan ja mahdollistaa paremman suunnittelun. Sekä kenties myös matalammat kulut. Ja kun mietin minne vien lapseni syömään, potentiaalisiin ruokailupaikkoihin eli siihen, missä ravintoloita on, vaikuttaa mahdollisesti myös verosuunnittelu. Vaikutus näkyy arkeen asti.
o o o
Loppuun lyhyesti, että McDonalds toimii osin franchise-periaatteella, eli myymälöitä operoivat erilliset yrittäjät ja yritys on katto- ja markkinointibrändi. En usko sen suoraan vaikuttavan tähän esittämääni logiikkaan, edelleenkin tiloja omistetaan ja vuokria maksetaan.
Niin mikä on se verosuunnittelu, jota tässä ajatellaan tapahtuvan? Ei mielestäni käynyt jutusta ilmi. Joo joskus ollaan vuokralla ja joskus omistetaan kiinteistö, mutta mitä sitten?
VastaaPoistaTosiaan. Huonosti muotolin.
VastaaPoistaViittasin siihen, että esimerkiksi lainataan konsernin sisäisesti kiinteistönostoon rahaa 8 % korolla, kun pankista saisi halvemmalla. Tämä tarjoaa saumaa esimerkiksi valita maan jossa plussaa syntyy.