Tästä ei pidä vetää liian vahvoja johtopäätöksiä
- Listassa ovat vain suorat omistuksen Helsingin pörssiin, mutta esimerkiksi ulkomaiset osakkeet eivät ole mukana.
- Lisäksi rahastot ja sijoituskuoret eivät näy. Ainakin pääministeri suosii sijoituskuorta, voi olla, että moni muukin poliitikko. Sauli Niinistö kertoi 2012, että rahastoja ja joukkovelkakirjoja on puolen miljoonan edestä.
- Lisäksi suurikin osa varallisuudesta voi olla listaamattomissa yrityksissä. Esimerkiksi Paavo Väyrysellä on käsittääkseni Pohjanrannan tila kaikenmoisine oheistoimintoineen, ja hotelli Virossa.
Mutta silti. Esimerkiksi ministerien sidonnaisuuksissa löytyy tieto, että kuudella ministerillä ei ole osakkeen osaketta eikä rahasto-osuuden rahasto-osuutta.
Voi olla, että näin se keskimäärin menee. Iso osa ei harrasta sijoittamista, varallisuus on etenkin kodin ja mökin seinissä, sekä välillä myös sijoitusasuntojen sellaisissa.
Silti tämä minua ihmetyttää. Politiikan huipulla olisi hyvä hahmottaa yrityselämää. Sen ymmärrän, että voidaan haluta vältellä etenkin tiettyjä valtio-omisteisia yrityksiä. Joku Finnair tai Fortum voi tuoda eturistiriitoja, kun asia voi olla valtioneuvoston pöydällä. Mutta monissa yrityksissä riskejä ei ole, ja ulkomaisissa yrityksissä sekä rahastoissa vielä vänemmän.
Toki yhden hyvän perusteen keksin - aika ei riitä. Siitä on monilla pulaa. Mutta tuo on asia joka haittaisi etenkin suoraan osakeomistamista, ei niinkään rahastoja tai muita helppoja säästämismuotoja.
Huvitti, kun juuri jossain lehtijutussa Vanhanen tituleerattiin pörssihaiksi, koska hänellä on 100k€ sijoituksia :)
VastaaPoistaps. Toi IL linkki osoittaa väärään sivuun.
Kiitoksia, korjasin linkin. Olisikin päässyt lukemaan perheenäidin huumetehtaasta.
PoistaOnhan osalla noista paljonkin omaisuutta, mutta kieltämättä pienillä summilla ollaan "mukamas" kovaa kaliiberia.
Totta. Tuo asenne on siinä määrin sääli, että se juuri estää sijoittamisesta avoimemmin puhumisen. Jos tyyliin poliitikkojakin haukutaan jos tekevät taloudellisesti järkeviä ratkaisuja.
VastaaPoistaNoh, kaikki on suhteellista. Joku bloggari tässä taannoin katsoi että suomalaisen keskivertosalkku on 30k ja keskimmäinen 20k. En vaan muista blogin nimeä... ;)
VastaaPoistaJoten tuossa mittakaavassa 100k on ihan kovaa kaliiberia. Se on vähän kuin lottomiljönääri saudiprinssien kanssa, ei niin kovaa, mutta täällä tilanne on toinen.
Vähän niin kuin tuossa sivusitkin, niin poliitikot pelkäävät suorien omistusten aiheuttavan intressiristiriitoja. Nämä eivät koske vain valtionyhtiöitä, vaan ihan tavallisia, listaamattomiakin firmoja, kuten pääministeri Sipilän tapauksessa on nähty.
VastaaPoistaMedia ottaa myös helposti julkisesti varakkaat poliitikot maalitauluksi. Ymmärrän hyvin, että poliitikot luopuvat salkuistaan jos etenevät urallaan. Toki harmittavaa se, että usein sijoitukset menevät sitten jonnekin, jossa niitä ei voi niin helposti seurata.
Jeps. Kaksipiippuinen asia. Samaan aikaan avoimuus on hyvä asia, ja myös tarpeen että yhteiskuna toimii läpivalaistuna.
PoistaEdellisen kääntöpuoli on sitten, että revitellään ja vedetään jopa aika kummallisia johtopäätöksiä. Ei julkinen ruodinta niin paljoa tunnu, mutta perusteeton tai virheellinen ruodinta kyllä tuntunee.