UA-52254593-1

14.1.2018

Osinkotulot vuodelta 2017: noin ennallaan, satanen kuussa

Uusi vuosi, uusi mahdollisuus tarkastella mennyttä vuotta. Nyt tarkastelussa osinkotulot viime vuodelta. Tosin tarkempi termi olisi passiivinen tulo, sillä lasken mukaan myös esimerkiksi S-konsernin osuuspääomamaksut omistajilleen.
Tässä on olennaisin kuva. Koko vuonna sain osinkoja 1181 euroa. Se on tuollaisen 150 euroa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Osin tämä selittyy kirjaamismuutoksella, Lynxissä osingot tulivat tilille amerikkalaisista osakkeista ennen Suomen pään verojen maksua, nyt Nordeassa sen jälkeen. En kuitenkaan jaksanut ryhtyä harrastamaan korkeampaa matematiikkaa, vaan hyväksyn tuon ehkä 50 euron muutoksen.

Sinällään summa on ihan hyvä, vaikkakaan ei valitettavasti kasvava. Tähän on syynsä, kuten välittäjäveivaamiseni ja "uudelleenostamiset".

Kumulatiivinen kuva saa rintaan iloisia tunteita. Kautta aikojen -osinkotuloni ovat hitusen vajaat 4000 euroa. Pieni muutos vuoden lopputuloksissa ei juuri käyrän korkeudessa näy. Tosin jos tämän käyrän saisi käännettyä pystymmäksi, niin hyvä juttu olisi se.

Minulle uusi tapa seurata on tarkastella osinkoja myös kuukausittain. Tässä on vuosi 2017 ja paljonko osinkoja on tullut eri kuukausina. Maalis-kesäkuussa näkyy eurooppalaisten yritysten osingonmaksukausi - omistan monia hyvää osinkoa maksavia yrityksiä vanhalta mantereelta.

Heinäkuusta eteenpäin näkyvät neljästi vuodessa osinkoa maksavien yritysten osingot, ja vuosineljännekset muistuttavat toisiaan. Hiljaisinta on tammi-, heinä- ja lokakuussa.

Ensi vuonna sitten teen vertailuja tähän kuvioon.

o o o

Yhteenvetona: Kiva, että osinkojen määrä on ihan tuntuvahko. Se ei ole minulle se avainjuttu, pidän osingoista, mutten jahtaa vain niitä. Noin puolet sijoitusvarallisuudestani ei maksa ulos osinkoja, eli kyse on osingot uudelleen sijoittavista rahastoista jne.

Huomaan, että osingot tarjoavat myös turvallisuudentunnetta. Jos nyt henkilökohtainen talouteni menisi päin seiniä, tuolta voisi saada selaisen satasen kuussa jolla jo ostaisi makaroonilaatikkoaineksia perheelle.

5 kommenttia:

  1. Osingot tuovat minullekin turvallisuuden tunnetta. Mutta se on vähän tylsää että dollari on nyt niin alhaalla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se dollari sieltä joskus nousee. Ja itse olen ostellut aika paljon dollariosakkeita melko vahvalla eurolla, joka joskus ehkä iloksi muuttuu.

      Harmi, että nyt on samaan aikaan heikko dollari ja kohtalaisen tyyriitä osakkeita. Jos olisi halpoja osakkeita ja euroilla paljon ostovoimaa, voisi olla aika kivoja osteluhetkiä.

      Poista
  2. Tuo passiivisen tulon kehityskäyrä näyttää oikein hyvältä! Yli tonnin vuosiosingot ovat myös jo ihan hyvässä mittaluokassa - itse olen aika lailla samoissa lukemissa. Vaikka passiivisen cash flown seuranta on kannattavaa, itse seuraan mielummin total returnin kehitystä. Tilanne on toki hieman eri, mikäli sijotusstrategia on nimenomaan osinko- ja kassavirtavetoinen.

    T: Ikiholdaaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. On minullakin muuten "sisään laitetut eurot ja kokonaissijoitusvarallisuus" -seuranta käytössä. Se mukana neljännesvuosikatsauksissa:
      http://herkuillepersopiensijoittaja.blogspot.fi/2018/01/neljannesvuosikatsaus-12018.html

      Kieltämättä tuo on se vielä relevantimpi mittari, mutta kyllä osinkojen määrä ja suuntakin on kiinnostava.

      Poista
  3. Suunta on nouseva pidemmässä juoksussa, se on pääasia. Pieniä notkahduksia tulee väkisin syystä jos toisesta joten yksittäiset miinusvuodet kannattaa jättää omaan arvoonsa :)

    VastaaPoista