UA-52254593-1

20.6.2018

Mitä Nordean osto pienissä erissä laskevaan kurssiin on käytännössä merkinnyt?

Tein viime viikolla jälleen yhden oston, ja jälleen tuttuun suuntaan. Ostin 22 osaketta Nordeaa hintaan 8,08 euroa kappale. Siis jälleen kerran pieni täydennysostos.

Mutta tämä bloggauksen idea ei ole kertoa (vain) tuota, vaan luoda yleiskatsaus siihen miten olen Nordeani hankkinut.

Olen ostanut Nordeaa ennen syyskuuta 2016 Nordnetin kautta, ja sen jälkeen Nordean välittämänä. Vaihtaessani välittäjää mukana tuli 175 osaketta keskihinnalla 9,98 euroa kappale. Sen jälkeen olen ostanut pieniä eriä yhdeksään kertaan, keskihinnan ollessa noissa ostoksissa 8,78 euroa. Osakkeiden keskiostohinta on tällä hetkellä 9,38 euroa.

Mutta katsotaanpa sama kaaviona:


Jo "Nordnet osakevälittäjäni" -aikana ostin Nordeaa muistaakseni kolmessa erässä. Eli ensin keskihinta oli yli 10, sitten alle. Pienien erien ostaminen viimeisen parin vuoden aikana on tiputtanut keskihintaa 0,6 eurolla. Välityspalkkiot ovat olleet tuoreimmissa ostoissa yhteensä 15 euroa.

Mitä päätelmiä tästä vetää:

  • Olisi pitänyt nostaa tasaisemmin ostettavien osakkeiden määrää. Tyyliin yksi enemmän per ostos. Nyt olen tehnyt sitä satunnaisesti.
  • Pienien määrien ostaminen tasaisin väliajoin laskeviin kursseihin laskee kyllä keskihintaa tehokkaasti. Tosin taktiikka toimii vain jos kurssi laskee (ja joskus vielä nousee).
  • Minulla on ollut parhaimmillaan yli vuoden mittainen väli jolloin en ostanut Nordeaa ollenkaan. Matemaattinen malli toimii siinä mielessä, etten hairahdu ostamaan kalliimmalla kuin olen päättänyt ostaa aikoina, kun kurssit ovat korkealla.

Olen aika tyytyväinen tähän "kuoppaostostaktiikkaani". En tule ostaneeksi ainakaan kovasti ylihintaisia osakkeita, putoavia puukkoja kyllä mahdollisesti. Tälä tyylillä mennään.

7 kommenttia:

  1. Hyvä tyyli ostaa. Mutta viekö tuo hiukan aikaa?

    VastaaPoista
  2. Kyllä, se vie aikaa :)

    Tosin tämä on harrastus. On se myös ihan kivaa. Plus saan blogattavaa.

    Mutta ei tuo nyt ihan älyttömästi aikaa vie. Tässä kuvaus miten toimin.
    - Minulla on googlen pilvipalveluissa taulukko jossa on hinta millä ostan, ja automaattisesti seuraavat hinnat 2 % välein. Kun olen ostanut tiettyyn hintaan, muutan vain seuraavan tähtäimen.
    - Vieressä on automaattisesti päivittyvä kurssitieto, ja millainen on matka seuraavaan ostorajaan. Kun on alle 5 % päässä oikeasta hinnasta, muuttuu sarake vihreäksi.
    - Käytännössä katson viikon-parin välein mitkä etukäteen päättämäni osakkeet ovat lähellä etukäteen asettamiani rajoja, ja teen toimeksiantoja kun raja on lähellä. Teen toimeksiannot niin pitkäksi aikaa kuin mahdollista.
    - Sitten jää nähtäväksi osuuko kohdalle vai ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka,
      Mistä saat haettua automaattisesti Exceliin kurssitiedot? Itseänikin kiinnostaisi virittää Excel tarkkailemaan asioita :)

      Poista
    2. En käytä exceliä, vaan googlen drivea. Sinne saa nuo hintatiedot ihan vaan tietyllä kaavalla. Ihan kaikista osakkeista en ole saanut sitä pelittämään.

      Esimerkiksi Nordean kurssin saa näkymään kun laittaa solun tietoihin =GoogleFinance("NDA1V"). Tuossa tuo sitaattien väöinen on tickeri, joten esim. mikä tahansa jenkkiyhtiö onnistuu vain sen tuohon kohtaan kirjoittamalla.

      Poista
  3. Hyvä esimerkki ajallisesta hajautuksesta! Tässä vaiheessa harmittaa, että en ole Nordean asiakas... Mun taktiikkana on pakosti ostaa isompia eriä, koska pankillani välityspalkkio on suurempi. Nordean asiakkaaksi taas ei kannata siirtyä, koska vaikka välityspalkkio on pieni, tilistä ja verkkopankkitunnuksista joutuisin kuitenkin maksamaan.

    VastaaPoista
  4. Keskihintaa alaspäin, hyvä juttu :)

    VastaaPoista
  5. Oletko ottanut pikkueriä nytkin?

    VastaaPoista