No jopas jopas. Briteillä on paha pulmatilanne: haluavat eroon Euroopan Unionista, mutta mieluusti siten, että edut jäävät ja yhteisvastuu lähtee. Sitten eivät saaneet tuota vaan saivat kompromissin. Kompromissi ei kelpaa, joten sitten lähestytään kovaa brexitiä jossa kaikki ottavat kuonoon.
Lehdissä on spekuloitu eri vaihtoehdoilla. Alkaa näyttää siltä, että niitä on jäljellä enää vain kaksi
- Kova brexit. Kerralla poikki, ja sitten tapahtuu kaikenlaista.
- Uusi kansanäänestys, jonka jälkeen joko ei eroa tai kohta 1, kova brexit.
Ensinnäkään, briteillä ei ole omaa visiota jota tarjota esimerkiksi Pohjois-Irlannin tilanteeseen. Joten eipä siinä ole sitten paljoa sovittavaa.
Toisekseen, Euroopan Unionilla ei taatusti ole halua joustaa nykyistä pidemmälle. EU:n kannalta kyse on käytännössä kohtalonkysymyksestä.
Jos brittien annettaisiin valita ne osat EU:n toiminnasta jotka haluavat, ja osassa voisi jättää väliin, niin sen jälkeen varmaan toistakymmentä valtiota lähtisi saman tien. Unkari ja Puola haluaisivat kehitystuet mutta irti oikeusvaltio- ja maahanmuuttosuunnasta, Italia ja Kreikka talouden ohjausmekanismeista, nyt alkuun. Suomessakin heräisi keskustelu että otettaisiinko kaikki muu paitsi vapaa liikkuvuus. Täällä kun on ihmeellistä hinkua palata menneeseen aikaan jota ei koskaan ole ollut.
Sen jälkeen Euroopan Unioini olisi todella kaukana yhdessä tekemisestä, olisi vain nyyttäripöytä. Ja koska jokainen haluaisi tuoda nyyttäreihin vähemmän kuin syö, kaatuisi kuvio omaan mahdottomuuteensa.
Niinpä brittien toive siitä, että EU käytännössä tuhoaisi itsensä jotta britit hyötyisivät, ei tunnu kovinkaan realistiselta.
Mutta sitten sijoittamisen suuntaan. Joskus pari vuotta sitten brexit-äänestys lähestyi. Ajattelin, että ei se läpi mene, ja ostin kevään ajan ETF-rahastoa Xtrackers FTSE 100 UCITS ETF 1C (XDUK).
Äärettömän selkeästi nimetyssä rahastossa on kyse on sadasta suurimmasta brittifirmasta. Tässä esittelysivulta muuta ranskalainen viiva:
- British blue chip companies listed in GBP on the London Stock Exchange
- 100 largest and most liquid companies
- Weighted by free-float adjusted market capitalisation
Noh, brexit tuli, ja ETF:fän kurssi tippui. Ostin vielä alamäen, mutta kun hinta alkoi nousemaan, laitoin kuukausiostot tauolle.
Tällä hetkellä omistän 886 euron edestä tuota rahastoa. Sijoitus on miinuksella vajaat 3 %, 25 euroa. Tuotto ei siis ole hiponut pilviä.
Mutta nyt sitten mietin omaa brexit-strategiaani. Markkinoilla on tapana aaltoilla, ja esimerkiksi kovan brexitin tapauksessa kurssit saattaisivat sukeltaa enemmän kuin ehkä talouden tunnuslukujen merkeissä olisi syytä.
Voi siis olla, että laittaisin kovan brexitin tapauksessa taas jollain 100-200 eurolla kuussa ostotoimeksiantoa sisään. Sitten pysyisin ostolaidalla kunnes pahin aaltoilu on takanapäin, ja kurssien noustessa lähemmäs lähtöpistettä lopettaisin säännölliset kuukausiostot.
Britit ovat nimittäin iso talous ja monien isojen firmojen koti. Sisämarkkinallakin on kokoa. Vaikka brexitistä mitä seuraisi, niin ei nyt kuitenkaan maailmanloppua. Myös after-brexit-britanniassa olisi ihan kiinnostavaa olla mukana.
Jos taasen syntyy jotain kompromissia, niin sitten en tekisi mitään.
Tässä kohden kysymys: näettekö brexitissä sijoittamisen mahdollisuuksia, vai kannattaisiko vain pysyä kaukana kun aaltoilee?
Photo by Chris Lawton on Unsplash.
Brexit-äänestyksen tulos oli selvä kaikille jotka lukivat muitakin kuin fake news -osastoa. Minulla oli erikoisetuna silloin työkaverina kaksi brittiä, toinen puolesta ja toinen vastaan ja heitä kuunnellessa tulin entistä varmemmaksi Brexitistä. Tajusin ettei Bremain-puolen jutut ole tarpeeksi vakuuttavia. Suomessakin isot mediat toitottivat kuinka muutama tyhmä juntti haluaa eroon täydellisestä EU:sta mutta onneksi suurin osa kansaa on fiksua ja koulutettua ja kauniita ihmisiä. Sitten äänestyksen lopputulos tuli, se oli shokki eivätkä pörssikurssit palaudu tästä ikinä! Paitsi että jokainen oma omistukseni palautui alle viikossa, kyllä harmitti kun ei ollut yhtään ylimääräistä lyödä markkinoille niiden muutaman pudotuspäivän aikana.
VastaaPoistaMielenkiintoinen tuo ETF:n tuotto, eikö se ollut plussalla edes tuossa syksyllä ennen tätä viimeisintä pudotusta? Omat sijoitukseni olivat vain epäsuorasti Briteissä mutta kyllä Brexit-äänestys veti ne rajusti alas pariksi päiväksi ja tosiaan sen jälkeen ne nousivat nopeasti takaisin ja yli edellisistä lukemista.
Ensinnäkin, oioin vähän liikaa mutkia. Nyt kun kävin katsomassa juuri tuon ETF:fän kurssihistoriaa, niin on se tässä tyyliin syksylläkin käynyt sen verran korkealla, että minulla on taatusti ollut joku viisi prosenttia plussaa.
VastaaPoistaNytkin olen vain prosentin miinuksella, käytännössä nollatasolla.
Brexit jakaa tunteitani. Antaa kansan valita. Toisaalta aika paljon oli ties minkälaista mielikuvaa siitä, mitä brexit merkitsee. Tavallaan kansanäänestykset olisi hyvä jakaa tämänkaltaisissa tilanteissa osiin:
1) lähdetäänkö valmistelemaan brexittiä?
2) erotaanko näillä ehdoin?
Noh, ollutta ja mennyttä. Sinällään Yhdistyneet Kuningaskunnat on iso talousalue ja sellaisena pysyy. Lähinnä Lontoon finanssisuunnalle brexit voi olla vielä aika nihkeä juttu.