UA-52254593-1

29.5.2019

Onko Lehto oma putoava puukkoni?

Ensinnäkin taustaa. Ryhdyin ostamaan Lehtoa uskoakseni marraskuussa 2017. Alkuun yli kympin hinnalla, mutta kurssin tippuessa ostin - oman sijoitusperiaatteeni mukaan - lisää. Ostan siis lisää muutaman prosentin kurssilaskun jälkeen jos perusfundamenteissa ei tapahdu mitään dramaattista.

Lehto on minua houkuttanut. Tutkalle se pääsi varmaankin erinäisten ostosuositusten ja kaikenmoisten semmoisten seurauksena. Yhtiö kasvoi, tuotti, ja arvostustaso oli kohtuullinen. Rakennusalaa en aiemmin omistanut.

Fiksumpi olisi kenties antanut enemmän painoa sille, että omistajaporras ryhtyi keventämään omistustaan. Samaan aikaan tuottoprosentti ja kasvutahti heikkenivät. Myrsky alkoi kasaantua taivaanrantaan, minä sanoin naisystävälle hänen tarjotessaan kyytiä, että hyvin ehdin lasten kanssa julkisilla kotiin ennen sadetta. Todellinen esimerkki elokuulta 2017, voi pojat miten pahasti kastuttiin kaikkien aikojen sateessa.

Lisäksi tässä vuosien mittaan alkoi näkyä vivahteita, että pieni ja uusi pörssifirma ei ehkä osaa toimia ihan tyystin mallikkaasti. Tyyliin tulosvaroitusta melko lähellä tuloksen julkaisua, ja aika optimistisia katsauksia tulevaan.

Noh, hitaan kurssilaskun perään tuli ihan kunnon tiputus kun yhtiö julkaisi talouslukujaan. Aiemmin hyvää tahtia kasvanut sekä voittoa tuottanut yritys ei enää kasva kuin vähän, ja tuota kuin vähän.

Tässä näkyy kurssihistoria. Tuumasin tuota tiputusta tovin, mutta olen nyt ostanut vielä lisää muutamilla satasilla muutaman kerran. Viimeksi 80 osaketta 2,5 euron hintaan ja sitä ennen 74 osaketta 2,7 euron hintaan.

Ja nuo tuoreimmat ostokset voivat merkitä sitä, että Lehto saattaa olla oma, putoava puukkoni.

Sijoittaja.fissä putoava puukko määritellään seuraavasti:

"Laskukierteessä olevasta osakkeesta käytetään nimitystä putoava puukko. Kokeneiden sijoittajien vinkki onkin: ”älä tartu putoavaan puukkoon”. Tällä tarkoitetaan sitä, että sijoittajan kannattaa rauhassa odottaa, mille tasolle osakekurssi laskee ja odottaa käännettä liiketoiminnassa ennen ostoja. Laskukierteen oikaisu voi kestää vuosia tai päättyä konkurssiin (case: Talvivaara). Halvalta näyttävällä osakkeella voi siten tehdä suuret tappiot."

Minun ostostrategiani suunnilleen perustuu putoavan puukon -tekniikkaan. Eli ostan lisää kun kurssi laskee, kahden prosentin välein. Tosin siinä ideana ei ole ostaa syöksykierteessä olevaa osaketta, vaan kurssien aina aaltoillessa ostan mieluummin alamäen ja kuopan kohdalla kuin nousurinteessä.

Mutta Lehdon tapauksessa osake on totisesti ollut syöksykierteessä.

Miten sitten Lehdon voisi julistaa henkilökohtaiseksi putoavaksi puukokseni? Vastauksen siihen antavat seuraavat kysymykset.

(1) Ostanko lisää koska olen aiemminkin ostanut, ja nyt saa halvemmalla? Alkuun ainakin. Nytkin ehkä. Välissä tosin otin aikalisän ja mietin asiaa, joten ihan suoraa linjaa aiempien ja nykyisten valintojen välillä ei ole.

(2) Ummistanko silmät tulevalle kehitykselle? Alkuun ainakin. Nytkin ehkä. On helppo ajatella, että kyllä se suunta kääntyy ja sitten olen halvalla saanut. No, ei välttämättä käänny koskaan, osakkeen kun osakkeen arvo voi painua vaikka nollaan asti. Kysykää vaikka Talvivaaran omistajilta. Lisäksi Lehto on nyt myrskyn silmässä, ei mikään viittaa, että olisi jo sen ulkopuolella.

Eli kyllähän tämä nyt on ihan kouluesimerkki putoavasta puukosta. Puolustan uusilla euroilla aiempia valintojani, toivoen, että se osoittaa omat valintani oikeiksi. En sijoita yhtiöön, vaan aiempiin ajatuksiini.

Onneksi sijoituseuroni ovat pieniä ja noin 200 euron kertaostostaktiikan takia ostohetkiä tulee paljon. Tämänkaltaisissa tilanteissa se tarkoittaa sitä, että olen ostanut Lehtoa melkoisella hintaskaalalla Tällä hetkellä omistan 556 osaketta Lehtoa. Niiden arvo on vajaat 1300 euroa ja miinusta on vajaat 1900 euroa. Keskiostohintani on 5,69 euroa ja kirjoittaessani kurssi on 2,31 euroa osakkeelta.

En suunnittele Lehdon myyntiä. Kenties liittyy tuohon putoavaan puukkoon, mutta muutoinkin välttelen myyntejä kun sillä tavalla voi lisätä omien virheiden määrää. Nyt sitten katselen mitä tapahtuu.

Lievä positiivinen vire tässä on. Yhtiö kuitenkin on kasvanut ja on tuottanut, vaikkakin nollaa lähestyvillä luvuilla. Jos suuntaan saa muutoksen, tilanne on erilainen. Sen verran minussa on realistia mukana, että nopeita käännöksiä on turha odottaa.

Lisäksi aina voi oppia. Käytän Lehto-oppejani parhaillaan Kraft Heintzin kanssa. Siinä on pitkän linjan kuluttjatuote yritys joka on ongelmissa, ja jota vähän omistan. Osinkoa maksetaan enemmän kuin on tuottoa, ja osake sahaa. En riennä lisäostoksille, vaan Kraft Heintzin kanssa pyrin odottamaan kurssin suunnan muutosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti