Podcastit ovat liukuneet osaksi elämääni. Olen ryhtynyt kuuntelemaan niitä säännöllisesti. Urheiluaiheisia podcastejä jos herää yöllä eikä meinaa saada unta. Henkirikosaiheista kun käy illalla kävelemässä tai kenties porraskävelemässä (näitä en tykkää kuunnella yöllä, alkaa pelottamaan). Olen kuunnellut ajoittain myös sijoittamisaiheisia podcastejä, vaikka ne ovat kyllä välillä tylsin.
Noh, urheilupodcastin kautta päädyin kuntelemaan Unibetin Hetkinen TV:n sijoittamista koskevaa jaksoa. Juontajana Jussi Heikelä ja vieraana Jorma Vuoksenmaa. Vuoksenmaan kolumneja ja vastaavia olen tainnut lukea jo 90-luvulta asti, tilastopohjainen suhtautuminen urheiluun oli aikoinaan uutta ja jännää.
Muutamakin ajatus nousu mieleen, mutta nyt uppoudun vain yhteen niistä. Podcastin loppupuolella he puhuivat megatrendeistä ja megatrendien aallonharjalla ratsastavista yhtiöistä. Olisihan se hienoa löytää joku Applen kaltainen pikkufirma jota ostaisi, ja sitten odottaisi arvon satakertaistumista. Vaan ongelma on, että todennäköisesti se minun löytämäni firma ei lyö läpi. Ja jos ostan sataa vastaavaa firmaa, niin sitten ei tienaa suhteessa niin paljoa siitä arvonnoususta.
Studiossa sitten pohtivat sijoittamista niihin yrityksiin, jotka ovat siellä vanavedessä, lähellä aallonharjaa.
Esimerkkejä historiasta. Kalifornian kultaryhntäys 1849 toi pilvin pimein porukkaa kaivamaan kultaa. Pieni osa vaurastui, osa menetti henkensä ja osa varallisuutensa. Mutta varmimmat tienaajat olivat niitä, jotka myivät tuotteita kullankaivajille.
Jos lapioista on pula, niin lapion hinta voi olla tuntuva. "Onko talvi tulossa ja tarvitset vaatteita? Noh, meiltä löytyy." "Ai että ruokaa haluaisit ostaa, no se käy!"
Yhtä voittajaa voi olla hankala löytää, mutta siinä ohessa tulevia voi kyllä yrittää löytää. Tässä villiä veikkailua ja muutamia suomalaisia yrityksiä.
Kaupungistuminen on megatrendi ja maailmanlaajuinen ilmiö. Suomalaisista yrityksistä Kone toimii potentiaalisella sektorilla, hissejä tarvitaan. Hissi ei ole se päätuote, mutta pilvenpiirtäjässä kovasti tarpeen.
Huhtamäki on tekee pakkaustuotteita. Niitä tarvitaan aina, mutta korostuneesti kun verkkokaupan osuus myynnistä kasvaa. Ei Huhtamäki ole se joka tekee tuotteet, myy ne, tai edes postittaa. Mutta paketteja tarvitaan.
Ilmastonmuutos. Ihan suoraan on hankala löytää suomalaisia firmoja joilla olisi todella vahva jalansija tässä suunnassa. Mutta Neste on kyllä vahvoissa asemissa kasvipohjaisessa polttoainevalmistuksessa. Puun käyttö muovin korvaajana kasvaa, joka on vähintäänkin pirun potentiaalinen paikka metsäteollisuudelle.
Teoriassa Nokiankin voisi laskea tähän porukkaan. Kohta kaikki mahdollinen keskustelee keskenään muun muassa Nokian tekemien verkkojen avulla. Mutta ei se potentiaalinen paikka ole tae siitä, että on voittajien joukossa. Nokian tapauksessa Nokian kyky tarttua tilaisuuteen on vielä auki.
Varmaan muitakin formoja löytyy, mutta nämä nyt tulivat kotimaisistaensimmäisenä mieleen.
Yleisellä tasolla huomaan, että tuo ajatus kiinnittyi ajatteluuni. Etten siis yritä miettiä mikä on se tuleva ykkönen, vaan ketkä ovat siinä ympärillä. Siitä porukasta voi löytyä yrityksiä halvemmalla ja voi osua varmemmin oikeaan.
Huhtamäki on yksi oman salkkuni parhaita nousijoita. Ostin sitä siinä vaiheessa, kun pillit kriminalisoitiin ja Huhtamäki kertoi panostavansa uudistuvista materiaaleista tehtäviin kertakäyttötuotteisiin. Verkkokauppa-aspekti ei käynyt silloin mielessä mutta olisi pitänyt käydä.
VastaaPoistaOlen myös sijoittanut USA markkinoilla terveydenhuollon rakennuksiin sijoittavaan REITtiin sillä ajatuksella, että myös USA:ssa rikas keskiluokka ikääntyy ja tarvitsee yhä enemmän terveydenhuollon palveluita. Tämä on hyvä aihe josta lukisin mielelläni enemmänkin.
Minullakin on Omega Healtcare Investorsia, joka operoi samassa suunnassa kun tuo sinun yrityksesi. Tai sitten on sama yritys kyseessä :)
VastaaPoistaSaatan palata tähän asiaa vielä. Selvästi "ajatus jäi päähän itämään", joten katsotaan jalostuuko vielä tästä eteenpäin.