No mutta hyvää huomenta. Se on joulukuu, ja on aika joulukuun sijoitusten ja varallisuuksien välikatsaukselle. Tästä muuten sarjan aiempiin osiin.
Ensimmäiseksi kuva kokonaistilanteesta. Sinisellä alueella on eurosumma, jonka olen sijoittanut. Tähän mennessä 59 564 euroa, eli vähän alle 60 000 euroa. Sijoitusteni arvo on tällä hetkellä 84 100 euroa.
Tuosta voi nopeasti päätellä, että tuottoa on tullut tähän mennessä 24 540 euroa.
Tässä on sijoitusten muutos yksityiskohtaisesti. Sijoitin marraskuun lisää aikana 550 euroa, ja sijoitusteni arvo nousi 986 euroa. Kokonaisuutena arvo kasvoi siis 1536 euroa. Ei hassumpaa, ja parempi plussa kuin miinus.
Tässä on sitten katsaus kokonaisvarallisuuden muutokseeni. Minulla on nyt varallisuutta pyöristettynä 499 600 euroa. Puolen miljoonan raja on ihan kulman takana. Valitettavasti myös velkaa löytyy, tällä hetkellä 196 700 euroa.
Nämä tarkoittavat yhteensä sitä, että velan miinustamisen jälkeen minulla on varallisuutta 303 000 euroa. Ei hassumpaa. Tosin jos lähtisin myymään kotia ja mökkiä, niin sitten maksaisin veroja ja asuisin lasten kanssa sillan alla. Eli ei tuo ole mitään tilillä olevia euroja.
Tämä kuvio alkaa mennä sekavaksi, pitääpä laajentaa aiempia kuukausia kolmen kuukauden keskiarvoksi. Mutta nyt en jaksa sitä tehdä, ensi kerralla sitten.
Mutta itse asiasta. Lainat lyhenivät 760 euroa, säästötilille siirsin 300 euroa lisää, ja sijoitukset tuottivat 970 euroa. Tästä siis päälle 2000 euron varallisuuden kasvu.
o o o
Kaiken kaikkiaan menee taas ihan normaalisti. Varallisuus kasvaa ja joulu lähestyy.
Ensi kerralla näissä graafeissa voi olla kuoppa. Keittiöremontti lähestyy, ja euroja palaa. Tosin yhtä tilastoasiaa olen pohtinut. Kun remontoin keittiön uusiksi, niin tulisiko minun myös nostaa asunnon arvoa?
Sillä jos asunnon myisin, niin siisti, uusi keittiö kyllä nostaa asunnon arvoa. Toisaalta piilotanko kuluja itseltäni, ja leikin vain, että "ei se mitään maksanut".
Onko teillä tähän mielipiteitä?
Mielestäni on itsepetosta lisätä remontti asunnon arvoon. Asunnon arvo määrittyy vata sitten kun olet sitä myymässä.
VastaaPoistaKokonaisvarallisuus on toki kiva numero jolla voi tsempata itseään, mutta en oikein ymmärrä miksi sitä aina nostetaan esille kun numeroista melkein 40% on velkaa.
Mielestäni varallisuudeksi pitäisi laskea vain velaton varallisuus, joka sekin toki on sinulla oikein hyvällä mallilla.
Mutta minä nyt en näin isoista rahoista mitään ymmärräkään. Hyvää joulukuuta ja mukavaa keittiöremonttia.
Samaa mieltä ettei remonttia kannata laskea asunnon arvoon koska kyseessä on melko epälikvidi varallisuuslaji jonka arvo määritellään kaupanteon yhteydessä. Omassa kirjanpidossa vähennän sijoitusasunnon hankintahinnasta automaattisesti 10 prosenttia jotta kuva ei olisi liian ruusuinen.
PoistaKokonaisvarallisuus on erittäin tärkeä luku mikäli käyttää velkavipua sijoituksissa. Omissa taulukoissa käytän ainoastaan sijoitusvarallisuutta ja -velkaa koskevaa dataa, koska sijoitukset ja niiden tuotto ovat ratkaisevassa asemassa kun määritellään taloudellista riippumattomuutta. Eli bruttovarallisuus määrittelee tuottosi euroissa mitattuna rahoituskuluilla vähennettynä.
Totta, ehkä on parasta olla lisäämättä remontteja asunnon arvoon. Sinällään kyllä remontoitu keittiö tarkoittaisi varmaan +10 000 euroa myyntihintaan, mutta viiden vuoden kuluttua tuo etu on varmaan jo hävinnyt.
VastaaPoistaSamaa mieltä olen siitä, että velaton varallisuus on se ratkaisevin mittari. Mutta kun sitä kuitenkin seuraa myös kokonaisvarallisuutta ja velkaa (niillähän sitä velaton varallisuus lasketaan), niin saman tien sitä voi esittää niitä kaikkia kolmea.
Ton kokonaisvarallisuus -termin optinen harha jäi häiritsemään. Ja varoitan jo etukäteen että seuraava kommentti sisältää sarkasmia. :)
PoistaJos otat 10 000e lainaa ja teet sillä keittiöremontin niin sun kokonaisvarallisuus kasvaa kymppitonnilla. Jos kaytät remonttiin saman verran säästöjä KV laskee kymppitonnilla. :)
Jos lisäät remontin asunnon arvoon sun velkaremontin jälkeinen kokonaisvarallisuus on noussut 20 000e. Säästöillä tehdyn remontin jälkeen saat remontin lisäyksellä nollattua miinukset ja KV pysyy samana kuin ennen remonttia.
Kannattaa siis ehdottomasti sekä ottaa velkaa, että lisätä remontti asunnon arvoon. Tällä konstilla KV nousee 20 000e kuukaudessa ja sehän näyttää käyrissä kivalta. :)
Sarkasmi on monasti ihan hyödyllinen apuväline elämässä. Ei ongelmaa.
PoistaMutta tätä esimerkkiä en ihan ymmärrä. Jos kokonaisvarallisuus on 100 x, ja teen remontin arvolla 10 x, ja rahoitan sen säästöistä, niin sittenhän kokonaisvarallisuus on joko 90x (jos en huomioi remonttia) tai 100 x.
Siinä mielessä kysymys on siitä, että nostaako remontti asungon arvoa. En näe mallia, missä syntyisi kuvio jossa arvo nousisi enemmän kuin mitä siihen sijoitan.
Noh, enköhän ole nostamatta asunnon arvoa. On selkeintä niin, etenkin kun "vain" keittiöremontin lisäarvo on hankalasti osoitettavissa.
Tilanne olisi erilainen jos vaikka laajentaisi omakotitaloa puolet suuremmaksi. Silloin tuskin kukaan sanoisi, että sillä ei ole vaikutusta.
Tiedoksi muuten, että laskun rivarini arvoksi saman postinumeron alarajan mukaan, eli halvimmalla mitä alueelta on joskus jotain vastaavaa myyty. Eli luultavasti saisin asunnon myytyä tuolla hinnalla viikoissa. Siinä ei ole uskoakseni ilmaa.
On se vähän spekulointia tuo asunnon arvon nousu keittiöremontin myötä. Itse seuraan vain pankkitilin ja arvo-osuustilin saldoa, koska asunnon, mökin, autojen, veneen arvoja ei voi tietää etukäteen minkä arvoisia ne ovat sitten myydessä.
VastaaPoistaTotta. Minä seuraan erikseen sijoitusvarallisuutta sekä kokonaistilannetta. Tietty mökki ja asunto ovat spekulatiivisia, mutta pitää niille jotain arvoa laittaa. Muutoinhan minulla olisi hirveästi velkaa ilman mitään hyötyä :)
PoistaEn laskisi remontin hintaa varallisuuteen mukaan. Itse en laske asuntoani ylipäätään mukaan, kun mietin varallisuuttani. Omistusasuntoni kun ei tuota minulle mitään vaan se on ainoastaan kuluerä. Toinen juttu olisi, jos ostaisin sijoitusasunnon ja tekisin siihen remontin. Silloin rahaksi muutettavan sijoitusomaisuuteni arvo kasvaisi.
VastaaPoista