UA-52254593-1

10.3.2020

Miltä tuntuu kun sijoitusvarallisuudesta häviää 20 000 euroa?

Minua pohdituttavat omat tunteeni, on kyse sitten parisuhteesta tai sijoittamisesta. Tunteet vaikuttavat myös valintoihin, vaikka kuinka haluaisi, että ne eivät vaikuttaisi. Myös sijoittamisessa.

Ja nyt pörssit sukeltavat. Miltä se tuntuu?


Tässä on viime kuunvaihteen tilanne sijoituksistani. Sininen alue ovat sijoitetut eurot, punainen alue kertoo erotuksen sijoitetun ja nykytilanteen välillä.

Tuottoa oli tuolloin hitusen vajaat 20 000 euroa. Sen jälkeen kurssit ovat lasketelleet. En ole lähtenyt tilannetta laskemaan - sen aika on sitten kuun vaiheessa - mutta veikkaan, että sijoitusvarallisuuteni on laskenut vielä päälle 10 000 euroa.

Eli viimeinen kuukausi on vähentänyt sijoitusvarallisuuttani noin 20 000 euroa, ja voitolla olen enää varmaan vajaat 10 000 euroa. Se raja lähestyy, että olen "nollalinjalla".

On helppo ymmärtää miksi kurssit sakkaavat. Ovathan kurssit myös kovasti nousseet, Kiinan kaltainen teollisuusveturi yskii, eikä ole vielä tietoa kuinka laaja pandemia koronavirus lopulta on.

Pörssikurssit ovat kahden tekijän summa: yhtiöiden kyvyn tehdä voittoa, ja odotusten siitä, paljonko yhtiöt tekevät voittoa tulevaisuudessa.  Nyt kyky tehdä voittoa on heikentynyt, ja tulevaisuus on epävarma.

Aloitin sijoittamisen osakkeisiin loppuvuonna 2013. Ei mennyt aikaakaan, kun Ukrainassa ammuttiin alas lentokone, ja pörssikurssit laskivat. Minua ahdisti. Juuri olin (kohtalaisen raskaalla) työllä ansaitsemiani euroja pörssiin laittanut, ja sitten ne olivat miinuksella. Muistan, kun katsoin jonkin teatterin väliajalla kännykästä, että joko nyt kääntyy plussalle. Stressasi ja jännitti, niin hyvällä kuin pahalla tavalla.

Sen jälkeen on sattunut ja tapahtunut. Pörssikurssit ovat nousseet ja laskeneet. Olen valinnut strategian jossa ostan yrityksiä etenkin kun kurssit laskevat, aina 2 % välein. Se on toiminut ihan kohtalaisesti. Vaikka omaisuuden arvon laskeminen ei hymyilytä, ei se enää se ei tunnu kovinkan paljoa. Rahaa tämä vain on, ja keskimäärin sijoittaminen tuottaa kivasti.

Nyt olen kuitenkin sijoitusurani isoimmassa alamäessä. Joko sen alussa tai lähellä pohjaa, mistäs sen tietäisi. En silti paljoa stressaa. Tänään hymyilytti kun ynnäilin, että töissä tienasin päälle 200 euroa, ja pörssissä hävisin 3000 euroa. Virta vie ja virta tuo.


Tässä on S&P500 (500 suurinta amerikkalaista yritystä) pörssikurssit noin viimeiset 40 vuoden ajalta. Tähän mennessä matkaan on mahtunut kaksi kunnon romahdusta, 2000-luvun alkuun ja hieman jyrkempänä alkaen vuodesta 2008. Kummallakin kerralla meni muutama vuosi ennen kuin kurssit olivat samalla tasolla kuin aiemmin.

Tässä on sitten kuva viimeisestä viidestä vuodesta. Kun tarkemmin katsoo, niin mukana on muutamia kuoppia, isoimpana vuodenvaihteen 2018-19 notkahdus. Minua muuten ärsyttää kun puhutaan pitkästä nousukaudesta. Tuossa oli ihan oikea, yli 10 % tiputus. Eivät ne pörssiromahdukset aina ole yhtä isoja ja äkillisiä kuin vuonna 2008.

Mutta mutta. Realisti minussa sanoo, että notkahdus voi olla pitkä. Olen pian kaikilla irtonaisilla euroillani jotain ostanut, joka on tietty huono asia. Paitsi jos pohja on saavutettu, jolloin olen ollut ihan nerokas.

Toisaalta jos alkaa vuosien korpivaellus, ehdin saada runsaasti osinkoja ja työtuloista lisää sijoitettavaa. Toisin sanoen ehdin hyvin ostaa lisää kaikessa rauhassa.

Tähän mennessä tilanne ei ole minua jännittänyt tai ahdistanut. Lähinnä on ollut hommaa, kun olen ostanut mielestäni kohtuuhintaisia osakkeita liikenevillä euroillani.

Mutta tuntuuko minusta samalta sitten, jos sijoittamispuoli alkaa olla miinuksen puolella? Että miltä tuntuu jos oikeasti menetän sijoittamaani rahaa, sen sijaan, että menetän sijoitustuottoja?

Kaikki notkahdukset ovat joskus oienneet. Jopa vuoden 1929 suuri romahdus palasi aiemmille tasoille. Tosin 25 vuoden kuluttua. On hankalaa kuvitella, että tästä ei noustaisi, eikä minulla ole akuuttia tarvetta sijoittamilleni euroille.

Joten sanon itselleni seuraavaa: Toimi niin kuin olet suunnitelleet. Osta kun on rahaa ja syy ostaa. Odottele rauhassa, käy töissä ja leiki lasten kanssa. Kun näet ihastuttavan naisystäväsi, halaa häntä äläkä mieti muuta.

Aina ennenkin aurinko on noussut. Ja hyvällä tuurilla olen ostanut halvemmalla silloin, kun monet ovat pelänneet, että aurinko ei enää tule takaisin.

4 kommenttia:

  1. Tänään viime aikoina täystyrmäyksen markkinoilla ottanut Aflac salkkuun uutena yhtiönä, osinkoa koroteltu kohta 40 vuotta. Tämähän on hieno tilaisuus lisäillä halvemmalla, kunhan ei mene myymään vahingossa.

    VastaaPoista
  2. Myydä en aio. Tosin käteinen on aika pian jo käytetty loppuun. Tosin jos notkahdus kestää, niin sitten ehtii kertyä uusia euroja joilla ostella.

    VastaaPoista
  3. Niin et ole ainoa, joka katsoo hieman huvittuneena juttuja tyylliin 'pitkä nousukausi'. On totta että suuria romahduksia on ollut viimeisten 10 vuoden aikana vähän, mutta noin yleensä 10 vuoden aikajänteelle ei ole viime vuosikymmeninä heti perään tullut toista suurta romahdusta. Eli todellisuudessa menneet vuodet ovat olleet aika samaa toistavia kun lähihistoria. Toki 1900-luvun alkupuolella joissakin pörsseissä oli monia vuosiakin kestäviä alamäkiä - mutta hieman epäilen sellaisen olevan nyt edessä. Eli tämä 'pitkä nousukausi' on ollut aika vakiohomma - sitä on vain kiva ollut toitotella mediassa.
    Mutta jos nyt tulee suhteessa yhtä suuri rysähdys kuin finanssikriisin aikoina, niin sitä voi kyllä kutsua kovimmaksi rysähdykseksi koskaan (ainakin S&P 500 indeksin kannalta). Eli oikeasti ei tämä nyt tapahtuva alasmeno ole vielä yhtään mitään. Mutta tuleeko tästä jotain, sen näyttää loppuvuosi ja tuleva vuosi.

    Ja tästä voisi amerikan rintamalla todeta: Obaman kausin oli pelkkää osakenousua, mutta Trumpin aikana tapahtui kunnon romahdus. Ikään kuin presidenteillä olisi oikeasti paljonkaan tekemistä asian kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Trumpin kannalta ongelma on, että hän on aina korostanut presidenteillä olevan paljonkin tekemistä pörssikurssien kanssa. Ei ole, mutta hankala sitä on nyt lähteä kääntämään kun on vuosia haukuttu edeltäjää ja kehuttu itseä pörssikurssien perusteella :)

      Poista